Niz loših vijesti za ulagače “spustio” europske burze

pixabay.com
Stanje na EU Burzi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europske burze ovog su prijepodneva “u crvenome”, a raspoloženje investitora pritisnuli su tvrdokorna inflacija u Njemačkoj, pad kineskog uvoza i izvoza te odluka talijanske vlade da bankama uvede dodatni porez od 40 posto.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10 sati bio je u minusu 0,24 posto. Istodobno, njemački DAX pao je 0,26 posto, na 15.910 bodova, londonski Ftse za 0,16 posto, na 7.542 boda, a pariški CAC za 0,17 posto, na 7.306 bodova.

Najviše je pod pritiskom bio talijanski burzovni indeks, koje je potonuo 1,4 posto, zbog pada cijena dionica talijanskih banaka Intesa SanPaolo i Unicredita za više od pet posto, objavila je Hina.

Posljedica je to objave zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija da će se dodatnim oporezivanjem prekomjerne dobiti banaka po stopi od 40 posto financirati smanjivanje poreza i poduprijeti one koji uzimaju kedit za kupnju prvog doma. I cijene ostalih europskih banaka bile su pod pritisko prodaja te su u prosjeku pale 1,8 posto, budući da je Moody’s srezao rejting 10 manjih američkih banaka te upozorio da bi mogao i za neke velike banke u SAD-u. Njemački DAX, pak, našao se pod pritiskom po objavi podatka o inflaciji u toj zemlji u srpnju od 6,5 posto na godišnjoj razini.

Investitore je zabrinuo i podatak o padu izvoza i uvoza Kine u srpnju, što dovodi u pitanje izglede za to drugo navjeće svjetsko gospodarstvo, zbog čega su se na udaru prodaja našle dionice rudarskih i automobilskih kompanija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari