Azijske burze osciliraju između pozitivnog i negativnog područja

pixabay.com
Azijske burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim burzama najvažniji indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, dok investitori čekaju objavu podataka o inflaciji u dva najveća svjetska gospodarstva kako bi stekli bolji uvid u zdravlje globalnog gospodarstva. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6,30 sati u plusu 0,9 posto, no od početka mjeseca u minusu je 2,8 posto.

Istodobno, japanski Nikkei, kako prenosi Hina, ojačao je 0,36 posto, a u blagom plusu su i ostali regionalni indeksi, izuzev hongkonškog HSI-ja, koji je pao 1,37 posto.

Investitori s nestrpljenjem očekuju objavu podataka o inflacji u SAD-u i Kini u drugom dijelu tjedna, koja bi trebala pokazati znatne razlike u smjeru kretanja cijena u ta dva najveća svjetska gospodarstva. Procjenjuje se, naime, da će američka inflacija mjerena potrošačkim cienama u srpnju na godišnjoj razini iznositi 3,3 posto, a temeljna stopa 4,8 posto, dok bi Kina mogla biti u deflaciji, s padom cijena za 0,4 posto.

Dolar blago oslabio, yen ojačao

Tečaj dolara u ovakvim je uvjetima blago oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama. Tako je prema euru slabiji za 0,11 posto, koji jutros stoji 1,1002 dolara. Europska valuta skliznula je prema dolaru odnosu na dan ranije zbog vijesti da je njemačka industrijska proizvodnja pala snažnije od predviđanja u lipnju.

“Ti podaci ukazuju kako stroži monetarni uvjeti čine ono što piše na limenci – usporavaju inflaciju ali i gospodarski rast”, navode iz ANZ-a. Istodobno, jen je porastao 0,2 posto prema dolaru, na 142,47 jena. Dolarov indeks, koji mjeri tečaj dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je za blagih 0,08 posto, 102,07 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari