TSMC odlučio izgraditi tvornicu u Njemačkoj?

pixabay.com
Proizvodnja čipova, ilustracija Foto: Pixabay.com

Upravni odbor tajvanskog proizvođača poluvodiča TSMC-a odlučio je izgraditi tvornicu u njemačkom gradu Dresdenu, izvijestio je njemački list Handelsblatt, pozivajući se na vladine izvore. Hina prenosi da će njemačka vlada podržat izgradnju tvornice s pet milijardi eura. Njemačko ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati.

TSMC, najveći proizvođač čipova na svijetu, od 2021. godine pregovara s njemačkom saveznom državom Saskom o izgradnji proizvodnog pogona u Dresdenu. Upravljat će tvornicom u zajedničkom pothvatu s partnerima iz Boscha, Infineona i NXP-a, rekli su izvori za ovaj njemački list, prenosi Hina.

Nakon što upravni odbor TSMC-a da “zeleno” svjetlo, kompanija, koja planira koristiti tvornicu u Dresdenu prvenstveno za proizvodnju čipova za automobilsku industriju, pisat će pismo namjere Berlinu s ciljem financiranja, dok će konačnu odluku trebati donijeti Europska komisija, prenosi Hina.

TSMC je jedan od nekoliko proizvođača čipova, uključujući Intel i Wolfspeed, koji žele osigurati državna sredstva za izgradnju tvornica u Europi. Bruxelles i zemlje članice EU-a “guraju” domaću proizvodnju nudeći milijarde državnih subvencija kako bi smanjile ovisnost o azijskim dobavljačima i ublažile globalnu nestašicu čipova koja je stvorila probleme za proizvođače automobila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari