Oporavak Wall Streeta poslije prošlotjednih gubitaka

Foto: Pexels

Na Wall Streetu su u ponedjeljak najvažniji indeksi porasli, nadoknadivši tako dio prošlotjednih gubitaka, dok se investitori pozicioniraju pred objavu ključnih pokazatelja o inflaciji kasnije ovoga tjedna, koji bi im trebali dati smjernice oko daljnjeg smjera Fedovih kamatnih stopa.

Njujorški Dow Jones indeks, javlja Hina, porastao je 407,8 bodova ili 1,16 posto, na 35.437 bodova, S&P 500 za 0,9 posto, na 4.518 bodova, a Nasdaq za 0,61 posto na 13.993 boda.

Time su ti indeksi nadoknadili znatne prošlotjedne gubitke izazvane dobitonosnim prodajama nakon višemjesečnog rasta, potaknute zabrinutostima oko gospodarskih pokazatelja i solidnim rastom prinosa po obveznicama.

Nasdaq je prekinuo četverodnevni negativni niz, najdulji od početka godine, i to unatoč padu cijene dionice Tesle nakon što je taj proizvođač električnih vozila, umjesto dosadašnjeg financijskog direktora Zacharyja Kirkhorna, imenovao Valbhava Taneja. Cijena dionice Tesle prvo je potonula za tri posto, a potom je ublažila gubitke, završivši dan s minusom od jedan posto.

I S&P je jučer zaustavio negativni niz. Glavni američki dionički indeksi u znatnom su plusu od početka godine, pri čemu S&P za 17 posto, na krilima pozitivnih očekivanja investitora oko umjetne inteligencije i i laganog prizemljenja američkog gospodarstva unatoč znatnom Fedovom podizanju kamatnih stopa.

U četvrtak se očekuje objava podatka o inflaciji u SAD-u u srpnju mjerenoj potrošačkim, a dan kasnije proizvođačkim cijenama. Ti podaci trebali bi dati investitorima neke smjernice u pogledu daljnje Fedove politike vezane uz kamatne stope, nakon što je izvješće o zaposlenosti, objavljeno u petak potaknulo zabrinutosti da bi središnja banka mogla držati visoke kamatne stope kroz produljeno razdoblje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari