Rezultati banaka potaknuli rast Wall Streeta, EU burze rastu

Hina-EPA/arhiv
Wall Street, arhiv Foto: EPA/Hina, arhiv

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, ponajviše u financijskom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima banaka.

Dow Jones ojačao je 1,06 posto, na 34.951 bod, dok je S&P 500 porastao 0,71 posto, na 4.554 boda, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 14.353 boda. Pritom je najviše porastao S&P 500 indeks bankarskog sektora, 1,9 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu od početka ožujka, kada je taj sektor uzdrmala propast nekoliko banaka.

Morgan Stanley, Bank of America, Bank of New York Mellon i niz drugih banaka objavile su jučer bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo. Okruženje s povišenim kamatnim stopama, stabilnim tržištem rada i rastom gospodarstva pogoduje poslovanju banaka.

„Sve banke, koje su danas objavile rezultate, ostvarile su veću dobit i veće prihode nego što se očekivalo. Analitičari su smanjili procjene, pa su banke uspjele pozitivno iznenaditi”, objašnjava Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder. Osim bankarskog sektora, snažno je jučer porastao i tehnološki, za 1,3 posto, pri čemu je cijena dionice Microsofta skočila gotovo 4 posto, na rekordne razine. Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o daljnjem rastu potrošnje na malo, ali sporijem nego što se očekivalo.

To znači da bi inflacijski pritisci mogli dodatno oslabiti i da bi američka središnja banka uskoro mogla završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Očekuje se da će Fed ovoga mjeseca još jednom povećati kamate za 0,25 postotnih bodova i da će to biti posljednje povećanje u ciklusu, koji traje već više od godinu dana.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 7.453 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 16.125 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 7.319 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari