Amerikanci imaju rekordne šanse da će njihov zahtjev za kreditom biti odbijen

Foto: John Guccione/Pexels
Novac, ilustracija Foto: John Guccione/Pexels

Amerikanci sve teže dolaze do kredita, pokazala je anketa njujorškog ogranka središnje banke, uz rekordne prosječne šanse da će zahtjev za kreditom biti odbijen.

Hina piše da je u lipnju građanima odbijeno najviše zahtjeva za kreditima u posljednjih nekoliko godina, a i manje je ih tražilo kredit, pokazuju rezultati ankete koju svaka četiri mjeseca o problemima u pristupu kreditima provodi Fedov njujorški ogranak.

Udio odbijenica dosegnuo je najvišu razinu od lipnja 2018. i iznosio 21,8 posto, dok je još u veljači bio 17,3 posto.

Istraživanje je pokazalo i da je najviše odbijeno zahtjeva za kreditima za kupnju automobila, prema podacima koji se vode u proteklih deset godina, s udjelom odbijenica od 14,2 posto, nasuprot 9,1 posto u veljači.

Odbijeno je bilo i više zahtjeva za kreditnim karticama, kao i za povećanjem limita po kreditima.

Kod hipotekarnih kredita u lipnju je odbijeno 13,2 posto zahtjeva, nasuprot 10 posto u veljači, a udio odbijenih zahtjeva za njihovim refinanciranjem istodobno je skočio na 20,8 posto, sa 16,3 posto prema prethodnom istraživanju.

Pokazalo je i blagi pad tražitelja kredita, na 40,3 posto sudionika ankete u lipnju, što je najniža razina od listopada 2020. U veljači ih je bilo 40,9 posto.

Zabilježeno je tek blago povećanje udjela onih koji planiraju podnijeti zahtjev za kreditom tijekom iduće godine, na 26,4 posto, s 26,1 posto u veljači.

Stambeni sektor posebno je teško pogođen sve višim kamatnim stopama budući da su troškovi hipotekarnih zajmova porasli s manje od tri posto u jesen 2020. na sadašnjih oko sedam posto.

Porast troškova zajmova smanjio je potražnju za hipotekarnim kreditima, prema svibanjskom izvješću njujorškog ogranka Feda, iako su ukupne razine duga kućanstava bile veće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari