Banka Slovenije ublažila uvjete za odobravanje kredita

Freepik.com
Blokirani računi građana, Foto: Freepik.com

Banka Slovenije u srpnju će prilagoditi limit za potrošačke kredite. Iznos minimalne kreditne sposobnosti bit će 745 eura umjesto dosadašnjih 915 eura.

Novi donji kreditni limit temeljit će se na minimalnim životnim troškovima i nekim dodatnim čimbenicima. Viceguverner Banke Slovenije Primož Dolenc pojasnio je da će se pri izračunu godišnjeg dohotka potrošača uzeti u obzir dječji doplatak i neka druga socijalna davanja koja su do sada bila isključena.

“Osnovna ideja akcije je prepoznati kreditnu sposobnost onog uskog kruga ljudi koji trenutno nemaju tu mogućnost, ali su prema našem stručnom mišljenju sposobni otplaćivati ​​određeni iznos kredita. Riječ je o osobama čija je neto plaća negdje između minimalne i prosječne plaće i čiji su iznosi ograničeni na 76 posto minimalne plaće”, dodao je Dolenz, prenosi Seebiz.

Uvodi se jedinstvena gornja granica omjera godišnjih troškova servisiranja duga i godišnjeg neto prihoda zajmoprimca. Sada će iznositi 50 posto, neovisno o primanjima. Istovremeno će se smanjiti postotak dopuštenih prekoračenja unutar te razine, s deset na tri posto.

Državni zbor Slovenije je krajem ožujka izmijenio Zakon o nadzoru financijskog sustava, pri čemu mogućnost kreditiranja više nije nužno vezana uz zakone iz područja ovrhe. Promjenu su pozvali Ministarstvo financija i Banka Slovenije, koji su prilikom povećanja minimalne plaće upozorili da je kreditna sposobnost zajmoprimaca s primanjima do prosječne plaće značajno smanjena. Nakon izmjene zakona, Banka Slovenije može utvrditi uvjete kreditiranja koje smatra prikladnima.

Skok minimalne plaće isključio je iz kreditiranja one s najnižim primanjima.

Prema izračunima Banke Slovenije, povećat će se kreditna sposobnost potencijalnih zajmoprimaca s niskim primanjima, dok za one s višim primanjima praktički neće biti promjena. Maksimalni anuitet za one s neto primanjima od 878 eura bit će 133 eura, a za one s između 1000 i 1500 eura oko 170 eura. Za one s primanjima iznad 1800 eura razlike praktički neće biti.

Prema procjenama Banke Slovenije, ova mjera neće značajno povećati potražnju za kreditima, jer je relativno malo klijenata s vrlo niskim primanjima. “Dajemo im tu priliku”, rekao je Dolenz. Propisane mjere minimalni su standard kojeg se banke moraju pridržavati. Hoće li, ovisi o poslovnom modelu banaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari