Osijek dobio podvožnjak u jednoj od najopterećenijih ulica u Hrvatskoj

Foto: Igor Vučković/Hina

Novoizgrađeni cestovni podvožnjak u osječkoj Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, jedna od kapitalnih gradskih prometnih investicija, vrijedna više od sedam milijuna eura, pušten je u petak u promet, čime će se rasteretiti osječka gradska prometna mreža.

Projekt je, navodi Hina, s 85 posto iznosa financiran iz EU fondova, ostatkom iz državnog proračuna, a izgradnja 509 metara dugog podvožnjaka obuhvatila je, uz ostalo, denivelaciju ceste ispod željezničke pruge Osijek-Zagreb te gradnju cestovnog i željezničkog mosta.

Realizacijom projekta omogućava se znatno rasterećenje prometa, budući da je ulicom Sv. Leopolda Bogdana Mandića godinama dnevno prolazilo oko 25.000 vozila, zbog čega je bila jedna od najopterećenijih u Hrvatskoj, a zbog prolaska vlakova često su se stvarali zastoji u cestovnom prometu.

Potpredsjednik Vlade, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako će ova investicija, koja je završena prije predviđenog roka, riješiti postojeće prometno “usko grlo” na ulazu u Osijek, što će pomoći ljudima u svakodnevnom funkcioniranju.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je problem prometovanja u ovoj ulici mučio Osječane preko 50 godina, jer su ovdje zbog prolaska vlakova zastoji bili česti, čak do dva i pol sata dnevno.

Napomenuo je kako je podvožnjak završen prije roka – radovi su krenuli u studenom 2021. godine, a u godinu i devet mjeseci radovi su završeni.

Ministar Butković je, nakon pitanja novinara, potvrdio i da se osječka riječna luka sa svojim kapacitetima stavila na raspolaganje u planovima oko mogućeg transporta ukrajinskih žitarica.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari