Oko 4.500 građana prvi dan upisalo trezorske zapise, uplaćeno 75 milijuna eura

Ministar financija RH, Marko Primorac, Foto: HGK/Promo

Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac u središnjem je Dnevniku HTV-a kazao da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.

– Radi se o građanima koji su obavili upise bilo putem naše platforme ili dolaskom u poslovnice Fine. Što se tiče uplaćenog iznosa to je negdje oko 75 milijuna eura, prvi dan, kazao je ministar Primorac. Dodao je da je upisani iznos za koji su građani pokazali interes i veći. 

Potvrdio je kako očekuje ispunjenje cilja od 900 milijuna eura koliko je planirano za dvije tranše. Rekao je da računaju i na participaciju i institucionalnih investitora.

Narodne obveznice

U srpnju će se obratiti građanima u vezi s narodnim obveznicama. Razmišlja se o tome da ročnost dospijeća bude od tri i 10 godina. 

– Hoće li i jedno i drugo izdanje biti namijenjeno i građanima, vodimo intenzivne rasprave, izjavio je Primorac. Potom je nastojao pojasniti taj instrument i kazao da je usporediv sa štednjom ako ga građani drže do roka dospijeća.

Jasno mu je da je malo teže objasniti nekome da bi desetogodišnje obveznice trebao držati do roka dospijeća, kako bi pak taj netko bio siguran da će zaraditi željeni iznos. Stoga smatra da bi se građani u tom slučaju trebali savjetovati s investicijskim stručnjacima.

Primorac je poručio da, vezano uz preraspodjele resora u novoj Vladi, neće biti potreban rebalans proračuna.

Upitan o inflaciji, kazao je da se u ovoj godini očekuje inflacija na 3,1 posto kao realan scenarij jer podaci o inflatornom pritisku idu tome u prilog – nastavlja se trend kontinuiranog smanjivanja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari