Novi krug upisa trezoraca za građane

Freepik.com
Fond, ilustracija, Foto: Freepik.com

Počeo je novi krug upisa trezorskih zapisa, a ciljani nominalni iznos je 900 milijuna eura, objavilo je Ministarstvo financija. Moći će se ulagati u trezorce ročnosti od 91 dan i tako se planira prikupiti oko 250 milijuna eura, te od 364 dana, uz ciljani iznos od 650 milijuna eura.

Rok upisa trezoraca je do 3. lipnja u 11 sati, a idućeg dana, od devet do 11 sati, trezorce će moći upisati i institucionalni ulagači. Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, a minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura. Godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto.

Budući da se kupuju uz popust, minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečni trezorac iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana.

Ministarstvo navodi da će građani po dospijeću dobiti 1.000 eura za jedan zapis. Dakle, na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći će zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

Građani trezorce mogu upisati u Fininim poslovnicama i preko digitalne platforme e-riznica. Za upis u poslovnicama Fine građani moraju imati važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu i broju računa u poslovnoj banci. Za upis putem e-riznice ključni podaci su OIB i IBAN.

“Nakon što dobiju dokument s podacima, građani moraju izvršiti i uplatu, što mogu također učiniti u Fini, u bilo kojoj poslovnoj banci, kao i putem internet bankarstva. Kada je riječ o gotovinskim uplatama u Fini, za uplate do 10.000 eura ne plaća se naknada za platni promet, dok se za uplate iznad tog iznosa plaća fiksna naknada od 12,61 euro”, priopćili su iz Ministarstva financija.

Ovo je već treće izdanje trezorskih zapisa u nešto više od godinu dana, a kao i kod ranijih izdanja, Ministarstvo financija zadržava pravo prihvaćanja većeg iznosa od nominalnog. No, kažu da postoji mogućnost prihvaćanja i manjeg iznosa od ciljanih 900 milijuna eura.

U planu je i izdanje narodne obveznice početkom srpnja 2024. godine, ali ta opcija se još razmatra i podložna je promjenama.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari