Novi krug upisa trezoraca za građane od 19. veljače

Ministar financija RH, Marko Primorac, Foto: HGK/Promo

Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane započinje od ponedjeljka, 19. veljače 2024. godine. Osim u Fini, građani će trezorske zapise moći upisati i putem digitalne platforme E-riznica.

Moći će se ulagati u dvije emisije – ročnosti od 91 dana, kojom se planira prikupiti 250 milijuna eura, te s dospijećem od 364 dana uz ciljani nominalni iznos od 300 milijuna eura.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 29. veljače, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto, izvijestio je ministar financija Marko Primorac.

Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečni trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana, prenosi Hina.

Tako, građani će po dospijeću dobiti 1.000 eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 26. veljače u 11 sati, dok će idućeg dana od devet do 11 sati trezorce u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.

Ministar je najavio da će u ožujku za građane biti otvoren i novi krug ulaganja u narodne obveznice.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari