Glavni ekonomist ESB-a: Monetarna politika mora ostati restriktivna do 2025.

Pixabay.com
Europska središnja banka, Franfurt, Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) spremna je smanjiti kamatne stope sljedećeg mjeseca, ali politika mora i dalje biti restriktivna ove godine jer se rast plaća neće normalizirati do 2026. godine, rekao je glavni ekonomist ESB-a, Philip Lane.

ESB je gotovo obećao smanjenje stope na sljedećoj sjednici, koja će se održati 6. lipnja, pa se rasprava prebacila na sljedeće korake, a tržišta su smanjila svoja očekivanja, kladeći se na samo još jedno smanjenje ove godine.

Izuzev velikih iznenađenja, u ovom trenutku ima dovoljno u onome što vidimo da se ukloni najviša razina ograničenja. Najbolji način da uokvirite raspravu ove godine je da i dalje moramo biti restriktivni tijekom cijele godine. Ali unutar zone restriktivnosti možemo se malo pomaknuti prema dolje”, rekao je Lane u intervjuu za Financial Times.

Iako Lane nije izričito komentirao naredne korake, drugi članovi ESB-a, uključujući članicu odbora Isabel Schnabel, već su rekli da naredni korak ne bi trebao doći tako brzo.

Očekuje se da će rast plaća vidljivo usporiti sljedeće godine i kreatori politike tada mogu raspravljati o politici normalizacije.

S četiri posto, ESB-ova kamatna stopa na depozite „koči“ rast i malo je rasprave o tome da prvih nekoliko smanjenja, barem do tri posto, ali možda i dalje, samo uklanjaju ograničenja, a ne daju poticaj.

“Moramo vidjeti veći napredak po pitanju inflacije prije nego što prijeđemo s održavanja restriktivne faze na razmišljanje o normalizaciji”, dodao je Lane.

Lane je rekao da kreatori politike ESB-a ove godine trebaju zadržati stope na restriktivnom području kako bi osigurali da inflacija nastavi jenjavati i da ne zaglavi iznad cilja banke, što bi “bilo vrlo problematično i vjerojatno prilično bolno eliminirati”.

“Usporavanje ne znači nužno trenutni povratak u stabilno stanje”, rekao je Lane naglasivši da je ove godine prilagodba očito prilično postupna.

Ključni pokazatelj plaća ubrzao se prošli tjedan, ali Lane je rekao da je ta brojka očekivana i da se već radi na usporavanju.

Naredna sjednica ESB-a o monetarnim politikama EU održat će se 6. lipnja.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari