SAD upozorio – pristup Raiffeisena mogao bi biti ograničen zbog Rusije

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RBI-Geb%C3%A4ude_by_Sabine_Klimpt.jpg
Raiffeisen Bank, Beč, Austrija, Foto: Wikimedia Commons/Sabine Klimp

Američko ministarstvo financija upozorilo je Raiffeisen Bank International (RBI) da bi njegov pristup financijskom sustavu SAD-a mogao biti ograničen zbog poslovanja s Rusijom, objavio je Reuters. Dionice Raiffeisena pale su tri posto na otvaranju trgovanja, čime je postala najveći gubitnik među europskim bankama.

Zamjenik ministra financija SAD-a, Wally Adeyemo, poslao je pismo RBI-u, izražavajući zabrinutost zbog širenja RBI-ja u Rusiji, kao i zbog ugovora vrijednog 1,5 milijardi dolara sa sankcioniranim ruskim tajkunom koji je banka u međuvremenu odbacila, prema Reutersovom anonimnom izvoru.

U pismu je Adeyemo, navedeno i da bi Raiffeisenovo proširenje aktivnosti bilo u suprotnosti s uvjeravanjima koje je RBI dao Ministarstvu financija da se pokušavaju zatvoriti u Rusiji.

Postupci RBI-a povećali bi rizik da Ministarstvo financija poduzme mjere za ograničavanje pristupa američkom financijskom sustavu, navodi Reuters, s obzirom na zabrinutost da njegovo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a.

Do sada najstrože upozorenje za najveću zapadnu banku u Rusiji uslijedilo je nakon višemjesečnog pritiska iz Washingtona, koji više od godinu dana istražuje poslovanje austrijskog zajmodavca u toj zemlji.

Reuters je u ožujku izvijestio o snažnom protivljenju SAD-a za Deripaskinu transakciju, koju je Raiffeisen predstavljao kao sredstvo za otključavanje nekih svojih blokiranih sredstava u Rusiji. Iako je Raiffeisen odustao od ugovora povezanog s ruskom tajkunom, Olegom Deripaskom nekoliko dana nakon što je pismo stiglo, izvor kaže da ostaje zabrinutost američkog ministarstva financija zbog Raiffeisenova poslovanja u Rusiji.

Glasnogovornik Raiffeisena rekao je da se Raiffeisen povukao iz tog poslovanja i nije ulazio u takve transakcije. Također je priopćio da je RBI “značajno smanjio” aktivnosti u Rusiji i pokrenuo široke mjere za ublažavanje rizika od sankcija.

“RBI će nastaviti raditi na dekonsolidaciji svoje ruske podružnice”, rekao je glasnogovornik za Reuters.

Ruske su vlasti jasno dale do znanja RBI-ju, koji ima oko 2600 korporativnih klijenata, četiri milijuna lokalnih vlasnika računa i 10.000 zaposlenika, da žele da ostane jer omogućuje međunarodna plaćanja, rekao je jedan izvor za Reuters.

Iako talijanski UniCredit također ima posao u Rusiji i na sličan način nerado odlazi, RBI je daleko veći i postao je test odlučnosti Zapada da prekine veze s Rusijom.

Upozorenje povećava pritisak na Raiffeisen, ključni financijski most za ruske pojedince i tvrtke prema Zapadu, dajući im pristup eurima i dolarima.

Amerikanci pak upozoravaju da postupci RBI-a povećavaju rizik pokretanja mjere za ograničavanje njegova pristupa financijskom sustavu SAD-a, s obzirom na zabrinutost da njegovo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a.

U pismu, koje je poslano 6. svibnja, Adeyemo se također osvrnuo i na izvršnu naredbu američkog predsjednika Joea Bidena kojom se odobravaju sekundarne sankcije SAD-a stranim financijskim institucijama koje provode značajne transakcije koje uključuju rusku vojno-industrijsku bazu.

Sjedinjene Države su najmoćniji regulator na svijetu uglavnom zato što mogu presjeći pristup dolaru, kamenu temeljcu međunarodnih financija. Gubitak pristupa dolaru vjerojatno bi svaku banku gurnuo u krizu.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari