Ukrajina odbija skinuti Raiffeisen banku s „crne liste“

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Raiffeisen_Bank_%28232718093%29.jpeg/2048px-Raiffeisen_Bank_%28232718093%29.jpeg
Raiffeisen Bank International, Beč, Foto: Wikipedia commons/Francisco Anzola

Ukrajina je odbila ukloniti Raiffeisen Bank International s „crne liste sponzora rata”, izazivajući najveću zapadnu banku u Rusiji da prekine svoje veze s Moskvom.

U pismu poslanom Raiffeisenu ranije ovog mjeseca, u koje je Reuters imao uvid, ukrajinski dužnosnici doveli su u pitanje što banka radi kako bi napustila Rusiju, rekavši da je većina njezinih planova nejasna i nepotpuna.

Prepiska pojačava pritisak na jednu od najvećih austrijskih banaka i pojačava napetosti između Ukrajine i Austrije, čiji politički čelnici također lobiraju da se Raiffeisen ukloni s liste, nakon što su ranije osigurali privremenu suspenziju.

“Još uvijek postoji niz slijepih točaka. Nedostaje vremenski raspored prodaje, ostaje nejasno kada bi, ako bi uopće, scenarij spin-offa mogao stupiti na snagu”, napisali su ukrajinski dužnosnici u pismu, rekavši da je to spriječilo uklanjanje banke s popisa.

Ukrajinski dužnosnici također su u pismu izrazili svoju zabrinutost zbog Raiffeisenovih shema olakšica zajmova za ruske vojnike, potpora za koju je banka rekla da je zakonski obvezna u Rusiji. Pismo je zaključeno stavom da će status banke “suspendirana” ostati na snazi, ali da Ukrajina može ukloniti banku sa svoje crne liste ako dobije “pozitivne vijesti”.

Glasnogovornik Raiffeisena rekao je da banka ne može dati vremenski okvir za napuštanje Rusije jer to ovisi o odobrenju regulatora. Raiffeisen je namjeravao izdvojiti svoj ruski posao prošle godine, ali to se tek treba dogoditi.

„Crna lista“ nema pravni status, ali je simbolično važna. U prosincu su austrijski političari uspjeli ishoditi suspenziju banke s crne liste, privremeno uskrativši podršku novim sankcijama Europske unije Rusiji kako bi dobila ovaj ustupak.

Dužnosnici austrijske vlade smatraju da je Raiffeisen nepravedno izdvojen. Druge banke, poput talijanske UniCredit, koji je i dalje aktivan u Rusiji, ne pojavljuje se na popisu, piše Reuters.

Raiffeisen je jedina austrijska kompanija na listi a neke tvrtke su skinute s popisa, uključujući mađarsku OTP banku.

Iako je Raiffeisen suspendiran s „crne liste“ u prosincu, njegovo se ime i dalje pojavljuje uz 49 kompanija označenih kao “međunarodni sponzori rata” koje je sastavila ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije.

Raiffeisen je ranije izjavio kao je u naprednim pregovorima o prodaji svoje bjeloruske podružnice kupcu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari