ESB: Umjetnu inteligenciju u financijama treba nadzirati

Pixabay.com
Tehnologija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Uporaba umjetne inteligencije u financijama još nije velika, ali je treba nadzirati i eventualno regulirati kako bi se spriječilo nanošenje štete potrošačima i osiguralo pravilno funkcioniranje tržišta, objavila je Europska središnja banka (ESB).

ESB je prepoznao niz prilika za banke i druge financijske institucije u korištenju generativne umjetne inteligencije, poput vrhunske obrade informacija, učinkovitije korisničke usluge, pa čak i veće sposobnosti uočavanja kibernetičkih prijetnji.

No također je upozorio na rizike koji uključuju pretjerano oslanjanje na ograničeni broj pružatelja usluga i sofisticirane kibernetičke napade.

“Stoga implementaciju umjetne inteligencije u cijelom financijskom sustavu treba pozorno pratiti kako se tehnologija razvija”, navodi ESB u članku objavljenom u sklopu svoje redovite revizije financijske stabilnosti.

“Možda će biti potrebno razmotriti i regulatorne inicijative postanu li očiti tržišni nedostaci koji se ne mogu riješiti trenutačnim bonitetnim okvirom”, upozorava banka.

Europska unija je formulirala prva svjetska pravila o umjetnoj inteligenciji, koja će sustave opće namjene i visokorizične AI sustave prisiliti da budu u skladu s posebnim obvezama transparentnosti i zakonima EU-a o autorskim pravima. No ESB smatra da je za sada usvajanje takvih sustava, od europskih financijskih kompanija, prenosi Hina, tek u ranoj fazi.

“Tržišni kontakti pokazuju da bi financijske institucije eurozone mogle biti sporije u usvajanju generativne umjetne inteligencije, s obzirom na niz prethodno razmatranih rizika kao i s obzirom na potencijalne reputacijske rizike”, dodaje ESB.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari