Održan Njemačko-hrvatski gospodarski forum: Umjetna inteligencija i radna snaga u fokusu

Njemačko-hrvatski forum. Foto: Financije.hr

Njemačko-hrvatski gospodarski forum u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore održan je u srijedu u zagrebačkom hotelu WestIn.

Nakon pozdravnih riječi Marjana Vučaka, predsjednika komore, njemačkog veleposlanika Christiana Hellbacha i hrvatskog ministra gospodarstva Damira Habijana uvodnu prezentaciju je održao Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a (Hrvatske udruge poslodavaca) koji je izložio gospodarsku prognozu pod nazivom Hrvatska u EU okruženju. Posebno je naglasio moguće probleme s nedostatkom radne snage jer Hrvatsku očekuje pad broja radno sposobnog stanovništva za više od 100.000 u iduće četiri godine

Potom su održana dva panela na temu – Konkurentnosti i AI (umjetna inteligencija) u svakodnevnom poslovanju sa sudionicima iz istaknutih hrvatskih tvrtki. Vučak je na izlaganju apostrofirao važnost umjetne inteligencije koja pruža značajne mogućnosti za povećanje efikasnosti, inovativnosti te personalizaciju usluga. Ta tehnologija već sada ima snažan utjecaj na razvoj raznih industrija – od financijskih usluga do proizvodnje, a omogućava da radimo brže, pametnije i točnije, izjavio je. 

Nakon još nekoliko govora istaknutih članova poslovne i akademske zajednice krenulo se u prezentiranje 10 finalistica izbora ‘Inženjerka godine’.

Pobjedu je odnijela Lada Borovina Kovjanić, Senior Software inženjerka u tvrtki mStart, gdje radi na razvoju i održavanju aplikacije mProces. U Odjelu za razvoj aplikativnih rješenja jedina je žena.

„Svojom karijerom, Lada želi pokazati da za promjenu nikada nije kasno. Naime, tijekom studija građevine postala je mlada majka pa je morala odustati od fakulteta. Tijekom nekoliko godina živjela je nomadski, baveći se fotografijom i slikanjem, a kada joj je sin krenuo u školu, upisala je i uspješno završila studij informatike.“, rečeno je prilikom video prezentacije laureatkinje i ostalih finalistica.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari