Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora: Naši partneri su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku

Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Foto: AHK, Canva

Hrvatska je u srijedu izabrala novi Sabor, relativni pobjednik je HDZ s partnerima, ali slaganje parlamentarne većine je dug proces. Hrvatsko gospodarstvo i inozemni partneri ne mogu čekati rješenja gorućih pitanja. Stefanie Ziska direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komoru. u razgovoru za financije.hr ispričala je svoja i očekivanja poduzetnika koje predstavlja.

Kako ocjenjujete gospodarsku suradnju Hrvatske i Njemačke?
Dugi niz godina, Njemačka i Hrvatska njeguju uspješnu suradnju, što se posebno očituje u snažnim bilateralnim gospodarskim odnosima. Njemačka je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske. Uslijed intenzivne bilateralne suradnje, Njemačka je uz Italiju, postala najvažnije izvozno tržište Hrvatske u 2023. godini. To u brojkama znači da 12,1% ukupnog hrvatskog izvoza ide na njemačko tržište. S druge strane, uvoz iz Njemačke u Hrvatsku također je zabilježio značajan rast od 7,6% u 2023. godini, čvrsto postavljajući Njemačku zajedno s Italijom na vrh popisa vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske. Ovaj uspjeh prati i povećani interes njemačkih investitora za ulaganje u Hrvatskoj, posebice u sektorima poput automobilske industrije, gdje suradnja između Porschea i Rimca ulazi u novu fazu s planom izgradnje tvornice pogona za električne bicikle.

Tu je i investicija njemačke tvrtke IMS Gear-a koji će proizvoditi komponente i zupčanike od plastike i metala za automobilsku industriju. Fokus na održivost i inovacije vidljiv je i kroz ulaganja u tehnologije za smanjenje CO2 emisija, gdje suradnja između hrvatske tvrtke Nexe i njemačkog Thyssenkruppa predstavlja ključni korak prema zelenijoj budućnosti u građevinarstvu. Knauf Insulation, njemački proizvođač izolacijskih materijala, planira ulaganje od 120 milijuna eura u proizvodnu liniju u Novom Marofu, dodatno potvrđujući njemačku predanost hrvatskom gospodarskom rastu i razvoju. Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora je prva točka kontakta za pitanja o hrvatskom ili njemačkom tržištu te raspolažemo opsežnom nacionalnom mrežom partnerskih institucija. U posljednjih dvadeset godina našeg rada, savjetovali smo nekoliko stotina tvrtki prilikom ulaska na tržište i pomogli im u osnivanju tvrtki u Hrvatskoj. Najveća smo bilateralna poslovna organizacija u Hrvatskoj koja ima preko 340 članova.

Što očekujete od novog sastava Sabora na polju poboljšanja gospodarske suradnje?

Budući da izborne ankete pokazuju neizvjesnu situaciju, teško je predvidjeti tko će u konačnici pobijediti na parlamentarnim izborima. Neovisno o ishodu izbora, Hrvatska je činjenično dio Europske unije, a hrvatsko gospodarstvo usko povezano ne samo s Njemačkom, već i s europskim unutarnjim tržištem. Hrvatska je najkasnije u trenutku ulaska u  Europsku uniju 2013., a posebice uvođenjem Eura početkom 2023. godine imala značajne koristi od tih bliskih veza. Mi, kao gospodarska organizacija u Hrvatskoj, od buduće vlade očekujemo kontinuitet uspješne suradnje te jednaku kvalitetu odnosa koja je prisutna više od trideset godina. Zbog novih geopolitičkih okolnosti i skraćivanja globalnih lanaca, njemačke tvrtke su posebno zainteresirane za nove poslovne prilike u bližem susjedstvu – Hrvatskoj. Brojna networking događanja, matchmaking platforme i delegacijska putovanja su organizirana od strane Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Sredinom godine ćemo održati 10. obljetnicu Supplier Foruma gdje hrvatske tvrtke mogu pronaći nove kupce i tako ostvariti suradnju s njemačkim partnerima. Nedavno smo organizirali delegacijsko putovanje u Bavarsku na temu vodika, e-mobilnosti i umjetne inteligencije. Završno, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, intenzivno podržava potražnju za potencijalnim partnerima u Njemačkoj.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari