Talijansko hrvatska gospodarska komora: Članovi nam se žale na dokumente dostupne samo na hrvatskom

Denis Jurčić, zamjenik direktora Talijansko Hrvatska Gospodarska Komora
Denis Jurčić, zamjenik direktora Talijansko Hrvatska Gospodarska Komora Foto: Privatna arhiva

Hrvatska je u srijedu izabrala novi Sabor, relativni pobjednik je HDZ s partnerima, ali slaganje parlamentarne većine je dug proces. Hrvatsko gospodarstvo i inozemni partneri ne mogu čekati rješenja gorućih pitanja. Denis Jurčić, zamjenik direktora Talijansko hrvatska gospodarska komora u razgovoru za financije.hr ispričao je svoja i očekivanja poduzetnika koje predstavlja.

Kako ocjenjujete gospodarsku suradnju Hrvatske i Italije?

Odnosi između Hrvatske i Italije su iznimno snažni, kako s gospodarskog, tako i s političkog stajališta.

Gospodarska suradnja između dviju zemalja je izuzetno značajna, budući da je Italija drugu godinu zaredom najveći trgovinski partner Hrvatske. Vrijednost trgovine je nešto malo manje od 8.5 milijardi € između dviju zemalja svjedoči o dubini i stabilnosti njihovih ekonomskih veza. Nadalje, prisutnost Italije kao jednog od najznačajnijih investitora u Hrvatskoj dodatno jača njihovu gospodarsku vezu i pridonosi razvoji obiju zemalja.

Kao institucija koja predstavlja više od 130 članova, 85% njih su talijanske tvrtke, primjećujemo povećanje ulaganja i komercijalne razmjene. Ove godine u tijeku su investicije od preko 100 milijuna eura, a osim toga talijanski poduzetnici zapošljavaju preko 20.000 djelatnika diljem Hrvatske. Želimo istaknuti da osim financijskog sektora, gdje su dvije najveće bankarske institucije u Hrvatskoj talijanske, ostali sektori koji trenutno privlače veliki interes su oni obnovljivih izvora energije, IT sektor, turizam, infrastrukture, proizvodni procesi, visoko tehnološki sektori pa do prehrambenog sektora koji prednjači u robnoj razmjeni.

S političkog gledišta, posjeta talijanske premijerke Giorgie Meloni Hrvatskoj u studenom prošle godine simbolizira visoku razinu međusobnog uvažavanja i suradnje. Osim toga, održavanje koordinacijskog odbora ministara između dviju zemalja u veljači 2024. dodatno potvrđuje blisku suradnju i koordinaciju na političkoj razini.

Sve ovo ukazuje na čvrste temelje i dugoročnu perspektivu u odnosima između Hrvatske i Italije, što je ključno za daljnji gospodarski napredak obiju zemalja.

Što očekujete od novog sastava Sabora na polju poboljšanja gospodarske suradnje?

Nažalost do sada percepcija Sabora je bila unutarnja, konstantna, dokazivanja tko je u pravu, a često bez konkretnog rezultata za dobrobit ekonomije. Ono što zaista očekujemo od novog sastava Sabora su konstruktivne rasprave i konkretni koraci. Ideologija i stranačka pripadnost kada se radi o ovako važnoj grani kao što je gospodarstvo i napredak zemlje, postaju nebitni.

Dakle, očekujemo veći sinergijski rad kako bismo poboljšali i olakšali komunikaciju s poduzetničkom mrežom. Poznajemo stvarnu sliku na terenu i prepoznajemo kritične točke za razvoj poslovanja i privlačenja novih ulaganja u zemlju.

Među brojnim temama koje trebaju biti predmet rasprave su ublažavanje poreznog opterećenja tvrtki radi olakšanja poslovanja, ubrzanje birokratskih procesa za ulaganja te pojednostavljenje administrativnih procedura koje ponekad obeshrabruju investitore.

Često dobivamo povratne informacije da su dokumenti u nekim procesima dostupni samo na hrvatskom jeziku, što znatno otežava komunikaciju s međunarodnim partnerima.

Nedostatak radne snage, problem koji trenutno pogađa ne samo Hrvatsku, već i cijelu Europsku Uniju, stoga je potrebno raditi na privlačenju i zadržavanju kako nisko obrazovane tako i visoko obrazovane radne snage. Ali, prije svega na stvaranju uvjeta za zapošljavanje domaćih radnika.

Ove teme su samo neke od onih koje će zahtijevati hitno preispitivanje i ažuriranje zakona kako bi se prilagodili dinamičnim zahtjevima tržišta rada. Nužna i hitna provedba digitalizacije i digitalne tranzicije kako bismo ostali uz bok ostatku Europe.

Samo kroz sinergijski rad između Sabora, institucija i asocijacija koje predstavljaju poduzetničku zajednicu možemo postići značajna poboljšanja koja će podržati rast u zemlji.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari