Plenković osvojio 666 više glasova nego 2020., Ričard popularniji od ministara

Izbori u RH Foto: HINA, Canva

Prema neslužbenim rezultatima DIP-a, HDZ uvjerljivo vodi i osvaja 61 mandat, SDP je na drugom mjestu s 42 mandata, Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most ima 11, a Možemo! 10 mandata.

Nakon parlamentarnih izbora u srijedu predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u 1. izbornoj jedinici, 32.874 glasa, više od njega, 37.520 glasova, dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u 4. jedinici. Na prošlim izborima, u 2020. godini, za Plenkovića je glasalo 32.208 ljudi, za 666 manje nego ove godine, a Anušić je tada dobio 23.679 glasova, za 13.841 manje.

No, zanimljivo je da je na parlamentarnim izborima u 2016. godini Zoran Milanović imao 42.265 glasova. Dakle, za 9.391 više od Plenkovića i za 4.745 više od Anušića.

Ove godine HDZ je osvojio pet mandata manje nego prije četiri godine, a Domovinski pokret imao je dva mandata manje. SDP je pak dobio samo jedan mandat više, što im ne daje veliki razlog za slavlje, čini se da su Rijeke pravde presušile. Most i Možemo! ovaj put u parlament ulaze s tri mandata više.

Infografika HINA
99,79% obrađenih biračkih mjesta: HDZ osvaja 61, Rijeke pravde 42 mandata, Foto: Infografika HINA

U sljedećem sazivu Sabora više nećemo gledati Katarinu Peović jer, prema podacima DIP-a, Radnička fronta nije prešla ni izborni prag. Ispala je i Karolina Vidović Krišto sa svojom strankom Odlučnost i pravednost. Bile su lošije od Enia Meštrovića, poznatijeg kao Ričarda, koji je na biračko mjesto došao bos, u potkošulji i sa šeširom. Njegov pokret u dalmatinskim jedinicama osvajao je tri, a negdje i četiri posto glasova, a sam Enio osvojio je 4.326 preferencijalnih glasova u desetoj izbornoj jedinici.

No, ima i onih s gorim rezultatima. Za dvoje kandidata stranke A – HSP Dražen Keleminec nije glasovala ni njihova obitelj. Zdenka Radičić i Pavao Šimeg nisu dobili niti jedan glas.

Ruža Franjičević s Pernarove liste, Vlatko Balajić iz Radničke fronte i Ivan Ganžulić iz stranke A-HSP Dražen Keleminec mogu se pohvaliti da ih bar jedna osoba podržava, upravo su toliko glasova i dobili – jedan. Uz njih su po jedan glas dobili i Sarafina Matković na listi A-HSP-a Dražen Keleminec, Antonija Šmisal Matkić iz Socijaldemokrata i Nives Kaurloto-Vučinović te Gordana Milin iz Stranka Snaga hrvatskog zajedništva (SHZ).

Saborsku plaću nije si mogla osigurati ni starleta Ava Karabatić iako je imala više glasova nego Plenkovićeva ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ona je bila na listi Ivana Pernara u 10. izbornoj jedinici i dobila je 508 glasova, a ministrica je imala tri glasa manje.

Ava je bila bolja i od sadašnjeg glasnogovornika Vlade Marka Milića koji je osigurao samo 391 glas.

S druge strane, razlog za slavlje ima pjevačica Alka Vuica koje je bila na 14. mjestu koalicijske liste Rijeke pravde u šestoj izbornoj jedinici i dobila 3.029 preferencijskih glasova.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari