Plenković: Sutra počinje slaganje nove većine. Grbin: Sutra počinju razgovori koji će Hrvatsku učiniti boljom zemljom

Foto: HINA

Prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva objavljeni oko 21 sat govorili su da će HDZ osvojiti više od šezdeset mandata, ali tijekom večeri taj je broj padao. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u govoru održanom iza ponoći najavio da ujutro počinje slaganje nove parlamentarne većine.

Plenković se na kraju izborne večeri u ranim jutarnjim satima u četvrtak zahvalio svim biračima i sugrađanima koji su sudjelovali na ovim izborima za Hrvatski sabor.

“Od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu”, rekao je  u izbornom stožeru HDZ-a.  

Nastavit ćemo našu politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, očuvala hrvatsko gospodarstvo, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva, bilo na unutarnjem ili međunarodnom planu, dodao je.

Osvrnuo se i na poruke oporbe te zabrinjavajućim ocijenio da ona i večeras, kako je rekao, nakon što su ih po treći put porazili na parlamentarnim izborima, i dalje govori o “nekoj vladi kvazi-nacionalnog spasa”.

Predsjednik SDP-a i predvodnik koalicije Rijeke pravde Peđa Grbin istaknuo je na kraju izborne noći da nisu priželjkivali takve izborne rezultate, ali oni su pokazali da dvije trećine građana želi promjene i poručio da sutra počinju razgovori koji će Hrvatsku učiniti boljom zemljom.

“Velika zahvala svim građanima koji su danas izašli na ove izbore u velikom broju, svima koji su nama dali povjerenje, kao i vama, mojim dragim kolegicama i kolegama, aktivistima, bez kojih kampanja ne bi bila moguća. Pokazali smo da možemo ponuditi bolju Hrvatsku, koja se može brinuti o slabijima”, rekao je Grbin nakon obrađenih 80-ak posto biračkih mjesta u Hrvatskoj, po kojima Rijeke pravde osvajaju 42 mandata i druga su opcija na izborima iza HDZ-a, prenijela je HINA.

Do 21:15 obrađeno je manje od 20 posto biračkih mjesta i očekivalo se da će kasniji i potpuniji rezultati se približavati izlaznim anketama objavljivanima od 19 sati u srijedu. Nepotpuni rezultati objavljeni na stranicama DIP-a u 23:30 govore da HDZ ima 62 mandata u Saboru, SDP 42, dok Domovinski pokret ima 13.

Prve izlazne ankete javljale su da je HDZ osvojio saborskih mjesta, SDP s partnerima 44, Domovinski pokret 13, Možemo s partnerima 11 ruku u Saboru, dok su međimurski župan Matija Posavec i Istarski demokratski sabor (IDS) osvojili po dvije saborske ruke. Fokus je osvojio jedan saborski mandat.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović (HDZ) kratko je rekao da očekuje da će rezultati njegove stranke ipak i rasti.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) izrazio je svoje oduševljenje rezultatima. “Naši rezultati s terena su dobri, ostvarili smo dobre rezultate po izbornim jedinicama. Vjerujem da imamo puno rubnih mandata i da će se to pokazati tijekom večeri”, kazao je bivši ministar pravosuđa u vladi Zorana Milanovića.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), do 11:30 je na birališta izišlo više od 24 posto registriranih birača što je nešto više od 770.000 birača koji su odlučili povjeriti svoj glas nekoj od političkih opcija.

Što se tiče izlaznosti do 16:30, DIP je objavio da je na birališta izišlo 50,6 posto registriranih birača.

DIP je objavio da su tijekom dana zaprimili više upita građana koji nisu upisani u izvatke iz popisa birača. “Birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu glasuju tako da u nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu, ishode potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu, kojom na biračkom mjestu dokazuju svoje biračko pravo.”, stoji na stranicama DIP-a.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je priopćenje vezano uz poštivanje izborne šutnje.

Također, Državno izborno povjerenstvo dalo je uputu da se tijekom izbornog dana može objaviti čin glasovanja pojedinih izbornih kandidata i jedna kratka neutralna izjava kojom se poziva birače na glasovanje. Prema informacijama kojima raspolažemo, pojedini mediji su prenijeli integralne izjave u živo pojedinih izbornih kandidata, odnosno osoba koje neposredno sudjeluju u izbornoj promidžbi, a što je kršenje izborne šutnje, piše DIP.

Izlaznost do 16:30 po godinama
Izlaznost do 16:30 po godinama Foto: Europe Elects

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari