Koliko nas koštaju izbori?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Hrvatski_Sabor_-_main_entrance.jpg
Hrvatski Sabor, Zagreb Foto: Wikimedia Commons/Pudelek

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma propisano je da visinu naknade troškova izborne promidžbe odlukom utvrđuje Vlada RH, te da sredstva moraju biti osigurana u proračunu Hrvatske.

Vlada RH je na posljednjoj sjednici, sukladno Zakonu, usvojila odluke o visini naknada troškova izborne promidžbe za Sabor, ali i za parlament EU.

Sredstva potrebna za naknadu troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor iznose 2.760.000 eura, dok su sredstva potrebna za promidžbu za EU parlament – 159.000 eura.

U zbiru, izbori za samo ove dvije razine vlasti koštat će hrvatske građane 2.919.000 eura iz državnog Proračuna.

Pravo na naknadu troškova za zastupnike u Hrvatskom saboru iz državnog Proračuna imaju političke stranke i neovisne liste koje na izborima dobiju više od pet posto važećih glasova birača izborne jedinice, zatim političke stranke koje su predložile kandidate za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koji su postali zastupnici u Hrvatskom saboru te kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koje su kandidirali birači i udruge nacionalnih manjina, a koji su postali zastupnici.

I kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina zastupljenih u stanovništvu RH s manje od 1,5 posto stanovnika koji na izborima nisu postali zastupnici u Hrvatskom saboru, a dobili su više od 15 posto važećih glasova birača izborne jedinice, imaju pravo na naknadu u visini od 15 posto naknade koja pripada zastupniku, navedeno je u obrazloženju odluke Vlade RH.

Hina
Sjednica Vlade RH na kojoj su donesene odluke o financiranju izbora, Foto: Hina/Admir Buljubašić/20. ožujak 2024.

„Po osvojenom zastupničkom mjestu u Hrvatskome saboru, prema konačnim rezultatima izbora, utvrdila se naknada troškova izborne promidžbe u iznosu od 17.918 eura, s time da se naknada troškova izborne promidžbe pojedinoj političkoj stranci, neovisnoj listi, te kandidatu za zastupnika pripadnika nacionalnih manjina ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe“, navedeno je u obrazloženju Odluke Vlade RH.

Također je usvojeno i da se za političke stranke i neovisne liste koje su na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor dobile više od pet posto važećih glasova birača izborne jedinice, a nisu osvojile zastupničko mjesto u Hrvatskome saboru utvrdi naknada u iznosu od 2.987 eura.

Sukladno istom zakonu utvrđena su i sredstva za Europarlament. Pravo na ova sredstva imaju političke stranke i liste grupe birača koje na izborima za članove u Europski parlament dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.

“Prijedlogom ove Odluke predlaže se da se za političke stranke i liste grupe birača, po osvojenom mjestu u Europskom parlamentu prema konačnim rezultatima izbora, utvrdi naknada troškova izborne promidžbe u iznosu od 11.415,00 eura“, navedeno je u obrazloženju Odluke Vlade RH.

Pixabay.com
Simboli EU, Foto: Pixabay.com

Također se predlaže da se za političke stranke i liste grupe birača koje su dobile najmanje pet posto važećih glasova birača, a nisu osvojile mjesto u Europskom parlamentu, utvrdi naknada u iznosu od 6.637 eura.

Izdvajanja za demokraciju iz Proračuna ipak nisu se mijenjala u odnosu na iznose od prije četiri godine.

Vlastita sredstva i donacije

Parlamentarni izbori se financiraju iz dva izvora – iz vlastitih sredstava i donacija, odnosno dobrovoljnih uplata građana, obrta, tvrtki u novcu, uslugama i proizvodima.

Vlastita sredstva političke stranke su ona koja stranka sa svog središnjeg računa uplati na posebni, za izbore otvoreni račun, a vlastita sredstva neovisne liste su osobna sredstva pojedinaca, kandidata na listi. Donatori, neovisno jesu li fizičke ili pravne osobe, dužni su primatelju donacije dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom, odnosno lokalnom proračunu ili zaposlenicima.

Za donacije vrjednije od 663,61 eura, donator s primateljem mora zaključiti ugovor i uz njega priložiti ranije spomenutu izjavu. Nema li ugovora, takva se donacija mora prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), a iznos uplatiti u državni proračun, najkasnije u roku od 15 dana od dana primljene uplate.

Pravna osoba pojedinoj političkoj stranci, koaliciji, neovisnoj listi i kandidatu za promidžbu može donirati najviše 26.544 eura, a fizička, uključujući i obrte, 3.981 eura.

Za aktualne parlamentarne izbore donacije se mogu prikupljati najkasnije do završetka izborne promidžbe, dakle do 15. travnja u ponoć.

Izborni sudionici u dva će navrata izvijestiti DIP, a time i javnost, o načinu na koji financiraju svoju promidžbu, prvi put sedam dana prije izbora, tj. 9. travnja, a drugi put 30 dana nakon održanih izbora, odnosno 17. svibnja.

28 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari