Vlada RH usvojila Proračun za 2024. godinu u iznosu od 28,5 milijardi eura

pixabay.com
Kontakt točka porezne uprave, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada RH usvojila je i uputila Saboru na daljnje postupanje Prijedlog Proračuna za 2024. godinu, u iznosu od 28,5 milijardi eura.

Glavna državna rizničarka Danijela Stepić obrazlažući prijedlog proračuna istakla je da se ukupni prihodi projiciraju na 28,5 milijardi eura, a rashodi na 32,6 milijardi. Prihodi su u odnosu na plan za 2023. godinu, veći za tri posto, a rashodi su veći za 11,2 posto.

“Realni gospodarski rast za 2024. godinu vlada projicira se na 2,8 posto, a udio javnog duga u BDP-u će se sa 60,7 posto u ovoj godini, smanjiti na 58 posto BDP-a. Proračunski manjak trebao bi biti ispod referentne razine od tri posto, a prema metodologiji ESA 2010. u 2024. trebao bi biti 1,9 posto BDP-a. Stopa inflacije trebala bi prema vladinim projekcijama u 2024. iznositi 3,1 posto”, rekla je Stepić.

U uvodu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković istakao je da je proračun socijalno osjetljiv i nastavlja biti uporište za programe i pomoć građanima ali i uporište za povećanja plaća.

Proračun za 2024. godinu, prepoznaje potrebe gospodarstva i građana. On je socijalno osjetljiv i  predstavlja uporište i za isplate umirovljenicima i svim ostalim kategorijama kojima je pomoć potreba. Proračun je i održiv, uvažava činjenice da je Hrvatska članica Europske unije, te podiže ulagačku privlačnost Hrvatske. Ambiciozan je jer je usmjeren na realizaciju prioriteta, praćenje EU fondova, prati sve naše planove i strategije ali i okolnosti jer nam je bitno da suzbijamo inflaciju“, rekao je Plenković.

Ovaj proračun, istakao je premijer, osigurava i sredstva za obnovu od potresa a u pogledu reformi osigurava sredstva za reformu obrazovanja, zdravstvenog sektora, primjenu demografskih mjera, obrana i sigurnost, posebno granica te projekte digitalne i zelene tranzicije.

„Nove projekcije BDP-a, za naredne godine su, u 2024. godini 2,8 posto, u 2025. godini 2,7 posto dok u 2026. godini 2,5 posto. Prioriteti fiskalne politike – smanjenje javnog duga u BDP sada su 60,7 posto, u 2024. godini idemo ka 58 posto a 2025. godine i prema 55 posto, što je svakako ispod fiskalnih standarda EU“, rekao je Plenković.

Vlada RH je Proračun za 2024. godinu uputila Saboru na usvajanje.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari