Vlada RH: Donesena Odluka o uplati dijela dobiti u državni proračun

Pixabay.com
Trezor, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava u državnom vlasništvu, u državni proračun za 2023. godinu.

Prema Odluci, ova društva će, uz određene iznimke, morati uplatiti 60 posto osnove dobiti nakon oporezivanja za 2022. godinu, ostvarene na temelju udjela u temeljnom kapitalu koji pripada Republici Hrvatskoj. Sredstva će biti uplaćena u proračun Republike Hrvatske.

“Iznimke se odnose na agenciju Alan, koja u proračun mora uplatiti cjelokupnu lanjsku dobit. Ta će sredstva biti namjenski korištena za potrebe modernizacije i djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Iznimke su i HŽ Infrastruktura i Hrvatska poštanska banka, koje će u državni proračun uplatiti po 30 posto dobiti, nakon oporezivanja iz 2022. godine. Hrvatska lutrija će uplatiti dobit koju ostvari u državni proračun za 2023. godinu, sukladno Zakonu o igrama na sreću.

Uz spomenute tvrtke, a sukladno Odluci, obveznici uplate u iznosu od 60 posto lanjske dobiti u ovogodišnji državni proračun su: ACI, AKD, APIS, Državne nekretnine, Hrvatska pošta, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Hrvatske šume, Hrvatski operator tržišta energije, INA, Jadranski naftovod, Narodne novine, Odašiljači i veze, Plovput te zračne luke Dubrovnik, Split, Zadar i Zagreb.

Ovo su društva u kojima Republika Hrvatska ima većinski paket dionica ili većinski udio, te trgovačka društva od posebnog interesa u kojima Republika Hrvatska ima manjinski paket dionica ili manjinski udio.

U uvodnom dijelu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković komentirao je i procjenu Državnog zavoda za statistiku, i inflaciji u listopadu, koja iznosi 5,8 posto na godišnjoj razini.

„To je najniža godišnja stopa inflacije još od siječnja prošle godine, a cijene energije na mjesečnoj i na godišnjoj razini bilježe pad. Ono što je posebno značajno je da je zabilježen pad cijena hrane, pića i duhana na mjesečnoj razini. Zasigurno je na ovakve trendove utjecao i peti paket mjera Vlade za zaštitu kućanstava od rasta cijena“, rekao je Plenković i dodao da Vlada RH nastavlja provoditi politike u interesu građana.

Vlada RH, kako je rečeno, očekuje i daljnji trend smanjenja inflacije u 2024.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari