Porezna uprava objavila listu poreznih dužnika – ukupno duguju više od 1,3 milijarde eura

Pixabay.com
Dug, ilustracija Foto: Pixabay.com

Porezna uprava objavila je u utorak listu poreznih dužnika na kojoj se nalazi 34.095 poreznih obveznika. Svi oni ukupno duguju više od 1,3 milijarde eura, a u navedeni dug uključeni su dugovi po osnovi poreza i doprinosa koji su u nadležnosti Porezne uprave, dugovi po osnovi carina i trošarina koji su u nadležnosti Carinske uprave i dugovi po osnovu naknada za koncesije koji su u nadležnosti Ministarstva financija.

Ovršni postupci provode se protiv svih poreznih obveznika kontinuirano, za dug koji nije plaćen na vrijeme, neovisno o tome koliki je dug ili veličini subjekta koji je dužan, istaknuli su iz Porezne uprave.

Popis obično bude objavljen zadnji dan listopada, a na listi koja je objavljena ove godine su 1.541 pravna osoba, s iznosom dugovanja od 550,3 milijuna eura, 3.930 fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, oni duguju oko 172,6 milijuna eura, a najviše duguju građani i njih je 28.624 s dugom od 601,4 milijuna eura.

Lista je sastavljena po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, poreza na promet nekretnina, doprinosa za obvezna osiguranja, trošarina, posebnih poreza, iznosa na ime naknade za koncesiju te carina.

Na popisu se mogu naći fizičke osobe koje obavljaju djelatnost ako im je ukupan iznos duga veći od 13.272,28 eura, pravne osobe ako je veći od 39.816,84 eura i svi ostali porezni obveznici tj. građani ako im je iznos duga veći od 1.990,84 eura.

Kako bi se prema svim dužnosnicima postupalo jednako, navode iz Porezne uprave, koristi se aplikacija u kojoj se rade liste osoba koje imaju dugovanja, a kreće od onih s najvećim iznosom duga do onih s manjim dugovanjima na razini pojedine županije. Naglasili su i da se mjesečna lista dužnika formira pomoću definiranih parametara te da nije moguće ukloniti dužnika koji zadovoljava te parametre i da se lista daje službenicima koji su zaduženi za poslove naplate i ovrhe.

“Osobe koje duguju porez, ne duguju porez Poreznoj upravi, nego i svim građanima i poduzetnicima Republike Hrvatske, budući da se sredstva prikupljena od poreza koriste za financiranje javnih potreba pa Ministarstvo financija, Porezna uprava u okviru svojih ovlasti čini sve što je moguće kako bi porezni dug naplatila”, poručili su iz Porezne uprave.

Kako bi poboljšali svoje aktivnosti i mogli kontinuirano pratiti te istraživati dugove onih koji se često pojavljuju na popisu dužnika, ustrojena je nova Služba za istraživanje prikrivene imovine i izbjegavanja plaćanja poreza u okviru Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave.

Ova služba podnosi kaznene prijave “nadležnom državnom odvjetništvu sa zahtjevom za osiguranjem
naplate nezakonito ostvarene imovinske koristi stečene potencijalnim kaznenim djelom”, stoji u priopćenju Porezne uprave.

U situacijama kada se radi o namjernom, organiziranom i sustavnom izbjegavanju plaćanja poreznog duga, poglavito prijenosom imovine na povezane fizičke i pravne osobe, porezni obveznik može biti odgovoran za određena kaznena djela kao što su povrede tuđih prava prema članku 241. Kaznenog zakona, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju prema članku 246., prouzročenja stečaja prema članku 249., pogodovanja vjerovnika prema članku 250. Kaznenog zakona, kao i druga kaznena djela iz područja gospodarstva.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari