Potpredsjednik ESB-a: Inflacija u EU će dostići zadani cilj 2025., smanjenje kamatnih stopa izvjesno od lipnja

canva.com
Inflacija u EU, Foto: Canva.com

Cjenovni pritisci u eurozoni nastavljaju popuštati, dajući kreatorima politike Europske središnje banke (ESB) povećano povjerenje da će se inflacija vratiti na cilj sljedeće godine, rekao je u potpredsjednik ESB-a i guverner španjolske središnje banke, Luis de Guindos.

“Ukupna inflacija iznosi 2,4 posto, temeljna inflacija ispod tri posto. Vjerujemo da će u nadolazećim mjesecima inflacija fluktuirati oko ovih vrijednosti. Srednjoročno gledano, 2025. godine, kretat ćemo se na stabilan način prema našem cilju stabilnosti cijena koji iznosi dva posto”, rekao je De Guindos.

ESB je gotovo obećala smanjenje stope 6. lipnja, podsjeća Reuters, pa se rasprava preusmjerila na to koliko brzo treba doći do sljedećeg koraka i koji uvjeti moraju biti ispunjeni za daljnje popuštanje.

Ranije ovog tjedna, Sjedinjene Američke Države su objavile da je inflacija u travnju usporila te da su potrošačke cijene porasle 3,4 posto, odnosno 0,1 posto manje nego u ožujku.

Na mjesečnoj razini indeks potrošačkih cijena (CPI) viši je za 0,3 posto, što je također manje nego mjesec dana ranije kada je rastao 0,4 posto. Rastući troškovi benzina i smještaja odgovorni su za više od 70 posto mjesečnog povećanja ukupne inflacije, navodi se u izvješću Zavod za statistiku rada SAD-a.

Temeljni CPI, koji ne ubraja nestabilnije kategorije energije i hrane, usporio je na 3,6 posto, što je najniža stopa od travnja 2021. godine.

No, usprkos ovim podacima, očekuje se da će kamatne stope u SAD-u još neko vrijeme ostati na trenutnim razinama i da se smanjenja ne mogu očekivati prije jeseni.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari