Francuski guverner: ESB pobjeđuje u borbi protiv inflacije

pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Francuski guverner i član Upravnog vijeća Europske središnje banke (ESB) Francois Villeroy de Galhau tvrdi da je ESB više uvjerena da pobjeđuje u borbi protiv inflacije, zbog čega je smanjenje kamatne stope u lipnju vrlo vjerojatno, rekao je .

ESB je prošli tjedan zadržala stope na rekordno visokoj razini, ali je signalizirala da bi ih mogla početi smanjivati ​​već u lipnju, iako bi tvrdoglavo visoka inflacija u SAD-u mogla spriječiti američke Federalne rezerve da ih slijede.

“Izuzev iznenađenja, trebali bismo odlučiti o prvom smanjenju stope tijekom našeg sastanka u lipnju. Zaista postajemo sve sigurniji u dezinflacijski put”, rekao je Villeroy za francuski časopis JDD.

Alat kamatne stope bio je učinkovito oružje protiv inflacije. Morali smo podići tu stopu na četiri posto, ali to je manje nego u Sjedinjenim Državama, gdje iznosi 5,5 posto”, dodao je francuski guverner.

Villeroy, koji je i član Upravnog vijeća ESB-a, među sve je većim brojem kreatora politike ESB-a koji su podržali smanjenje kamata.

Rekao je prošlog mjeseca da ako inflacija premaši ESB-ov cilj od dva posto u dužem razdoblju, prenosi Reuters, tada ESB riskira da mora još agresivnije sniziti stope.

“Lipanjsko smanjenje stope trebalo bi biti popraćeno novim rezovima stopa do kraja godine; pozivam na pragmatičan, a opet dovoljno agilan pristup, temeljen na ekonomskim podacima”, rekao je Villeroy naglasivši da s obzirom na to, EU se neće vratiti na ultra niske, čak negativne stope jer one koje smo vidjeli tijekom razdoblja 2015. – 2022. godine bile su iznimka.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari