Od sutra niže cijene goriva u Hrvatskoj – benzin jeftiniji za pet, a dizel za tri centa

Pixabay.com
Nove cijene goriva u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com

Vlada RH je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela nove cijene za gorivo u Hrvatskoj, koje vrijede od 24. listopada 2023. godine.

Tako je nova cijena benzina manja za 0,05 eura po litri i iznosit će 1,46 eura po litri. Za dizel će se od sutra izdvajati 1,56 eura što je manje za 0,03 eura po litri.

Plavi dizel će također koštati manje – 1,02 eura po litri a plin za spremnike bit će jeftiniji za 0,02 eura te će iznositi 1,22 eura po kilogramu. Plin za kućanstva koštat će 1,79 eura po kilogramu.

Bez uredbe Vlade RH, odnosno da se cijene naftnih derivata formiraju na slobodnom tržištu, cijena benzina bi iznosila 1, 59 eura po litri, dizela 1,71 eura po litri, dok bi plavi dizel bio skuplji za 0,09 eura po litri, odnosno iznosio bi 1,11 eura po litri.

Plin za spremnike bi koštao 1,47 eura po kilogramu a za kućanstva 2,10 eura, što je veća cijena za 0,31 eura po kilogramu.

Nove cijene ostaju na snazi narednih 14 dana, priopćeno je iz Vlade RH.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, Vlada RH je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje, a tijekom 2023. u četrnaest navrata.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari