Plenković: Kontrola na granici sa Slovenijom je privremena mjera

Andrej Plenković. foto: HINA/ Damir Senčar/Arhiv

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade komentirao najavu Slovenije da će na granici s Hrvatskom uvesti kontrole zbog povećane opasnosti od terorističkih napada.

“Jedna od posljedica situacije na Bliskom istoku je i odluka pojedinih država članica EU da zbog prijetnji terorizma i nacionalne sigurnosti dodatno poduzmu mjere poput ovih koje je Italija najavila Sloveniji, a Slovenija Hrvatskoj. Radi se o tome da će i Italija prema Sloveniji uvesti graničnu kontrolu na unutarnjim granicama, a isto će Slovenija primijeniti prema Hrvatskoj”, kazao je Plenković i dodao kako je o tome u srijedu razgovarao sa slovenskim premijerom Robertom Golobom.

“Ovaj teroristički napad Hamasa na Izrael pokazuje posljedice u Europi. To se vidjelo u nastupima europskih čelnika. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprečavanja nezakonitih migracija”, rekao je Plenković, istaknuvši da uvođenje graničnih kontrola nije ništa novo.

Naglasio je i da je riječ o privremenoj mjeri koju trenutno primjenjuje devet zemalja članica Unije.

U uvodnom dijelu sjednice govorio je i o situaciji s afričkom svinjskom kugom zbog koje je dosad eutanazirano 26.000 svinja, odnosno oko 2,5 posto ukupnog fonda tih životinja.

Ponovio je kako je ukupna vrijednost do sada donesenih vladinih mjera za borbu protiv ASK-a 30 milijuna eura, a najavio je i nove potpore svinjogojcima.

Plenković je istaknuo i da protiv te bolesti nema cjepiva ni lijeka, koje bi, kako je rekao, Hrvatska nabavila da postoje bilo gdje u svijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari