Plenković: Hrvatska je u 10 godina članstva u EU zaradila 12 milijardi eura

Hina
Premijer Andrej Plenković, foto: Hina/arhiv

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u utorak da je Hrvatska u 10 godina članstva u Europskoj uniji u plusu od 12 milijardi eura, kada se gleda ono što smo za članstvo uplatili i ono što smo izvukli, piše Hina.

“Do sada je Hrvatska u europski proračun uplatila 5,2 milijarde eura, a povukli smo 17,1 milijardu europskih sredstava”, rekao je Plenković na otvorenju “Konferencije o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027.”.

Smatra, međutim, kako je pogrešno govoriti samo o uzimanju novca kao jedinoj prednosti članstva u EU, odnosno da to nije samo “uzimanje para od bogatih”.

“Europska unija je prije svega zajednica prava, zajednica vrijednosti, zajednica koja je najrazvijenija na svijetu, zajednica u koju smo mi htjeli ući”, poručio je.

Naglasio je i da će Hrvatska u potpunosti iskoristiti sredstva koja su joj na raspolaganju iz starog financijskog okvira i Instrumenta EU iduće generacije kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao što je to učinila i sa sredstvima iz Fonda solidarnosti.

Hrvatskoj je na raspolaganju 25 milijardi eura, što je najviše sredstava iz europskih izvora do sada.

Govoreći o današnjoj poziciji Hrvatske, rekao je da smo trenutno na 14. mjestu po iskorištenosti sredstava, a u perspektivi koja sada završava iskoristili smo 88 posto sredstava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari