Od ponoći nove cijene goriva: Benzin jeftiniji za dva centa

Freepik.com
Od ponoći - nove cijene goriva, Foto: Freepik.com/senivpetro

Od ponoći u Hrvatskoj, cijene nafte i njenih derivata se mijenjaju, odlučeno je na telefonskoj sjednici Vlade RH, donošenjem Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Tako će od utorka, pa naredna dva tjedna, benzinsko gorivo biti jeftinije za 2 centa i iznosit će 1,47 eura za litar, dok će cijena dizelskog goriva ostati nepromijenjena, 1,38 eura po litri, priopćeno je iz Vlade RH. I cijena plavom dizelu ostaje ista kao u prethodnom periodu, te će iznositi i dalje 0,84 eura po litri.

Plin, pak, poskupljuje, za 0,05 eura po kilogramu te će plin za spremnike od koštati 1,07 eura po kilogramu dok će plin za  boce koštati 1,64 eura po kilogramu.

Da nema mjera Vlade RH te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile 1,59 eura po litri za benzinsko gorivo, 1,54 eura za dizelsko gorivo te 0,93 eura po litri za plavi dizel.

Plin bi koštao 1,32 eura po kilogramu za spremnike odnosno 1,95 eura po kilograma za boce, navodi se u priopćenju Vlade RH.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Vlada RH je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u trideset navrata.

30 Odgovora

  1. Ajde sada svi brzo da ustedite ta 2 dragocjena centa po litri brzo brzo tenkirati i napraviti guzvu hahah

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari