Nakon sastanka OPEC+, cijene nafte stabilne

pexels.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pexels/jayrocky

Cijene nafte u ponedjeljak su se neznatno promijenile jer su ulagači ocijenili neadekvatnim potez grupe proizvođača OPEC+ da produži duboka smanjenja proizvodnje i do 2025. godine.

Terminski ugovori nafte Brent za isporuku u kolovozu pali su za četiri centa, ili 0,05 posto, na 81,07 američkih dolara, nakon što su pali na najnižu razinu od 80,55 dolara. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za isporuku u srpnju skliznuli su cent, na 76,98 dolara, nakon što su ranije pali na 76,39 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici predvođeni Rusijom, zajedno poznati kao OPEC+, trenutno smanjuju proizvodnju za ukupno 5,86 milijuna barela dnevno, što je oko 5,7 posto globalne potražnje.

To uključuje smanjenja od 3,66 milijuna barela dnevno koja su trebala isteći krajem 2024. i dobrovoljna smanjenja osam članica od 2,2 milijuna barela po danu koja su istjecala do kraja lipnja 2024.

U nedjelju se OPEC+ složio produljiti rezove od 3,66 milijuna barela dnevno za godinu dana do kraja 2025. Također će produljiti rezove od 2,2 milijuna barela dnevno za tri mjeseca do kraja rujna 2024., prije nego što ih postupno ukine tijekom godinu dana od listopada 2024. do rujna 2025.

Analitičari kažu da će ulagačima trebati vremena da izračunaju smanjenje proizvodnje i prožmu odluku.

“Općenito, tržište nije očekivalo da će OPEC+ početi popuštati rezove u četvrtom tromjesečju”, rekla je za Reuters Vandana Hari, osnivačica pružatelja usluga analize tržišta nafte Vanda Insights.

Analitičari Goldman Sachsa ponovili su isto mišljenje, rekavši da se sastanak smatra lošim unatoč produženju smanjenja proizvodnje, jer je osam zemalja OPEC+ već signaliziralo planove za postupno ukidanje 2,2 milijuna barela po danu dobrovoljnih smanjenja u razdoblju od listopada 2024. do rujna 2025.

“Priopćenje iznenađujuće detaljnog zadanog plana za ukidanje dodatnih rezova otežava održavanje niske proizvodnje ako se tržište pokaže mekšim od optimističnih očekivanja OPEC-a. Komunikacija o postupnom opuštanju odražava snažnu želju da se vrati proizvodnja nekoliko članova s ​​obzirom na velike rezervne kapacitete “, rekli su analitičari.

Na Bliskom istoku, posrednici u sukobu u Gazi pozvali su Izrael i Hamas da finaliziraju sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, što bi moglo utjecati na cijene nafte. Izrael je, kako se navodi, prihvatio okvirni sporazum za okončanje rata u Gazi, iako je rekao da je manjkav i da treba još mnogo rada.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari