Azijske burze u porastu zbog najavljenog smanjivanju kamatnih stopa

Foto: Burak the Weekender/Pexels

Na azijskim burzama u ponedjeljak su cijene dionica porasle u očekivanju investitora da će dvije velike središnje banke – europska i kanadska – vjerojatno ovaj tjedan sniziti kamatne stope.

Pristigle su jutros i nešto bolje vijesti iz Kine – indeks industrijske aktivnosti koji izračunava privatna tvrtka Caixin dosegnuo je u svibnju 51,7 bodova, nakon travanjskih 51,4, što je najviše u zadnje dvije godine.

U svibnju je porasla i aktivnost japanskih tvornica po prvi put u godinu dana, a u Južnoj Koreji je ojačala po najvišoj stopi u zadnje dvije godine.

U takvim uvjetima, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko šest sati u plusu 1,4 posto, nadoknadivši dio prošlotjednog gubitka od 2,5 posto.

Istodobno, japanski Nikkei rastao je 1,1 posto, oporavivši se s najniže razine u mjesec dana koju je dotaknuo krajem prošloga tjedna,a južnokorejski indeks 1,8 posto.

Potonji je, pojašnjava Hina, porastao nakon objave južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola da su izgledne velike količine rezervi nafte i plina u moru u istočnom dijelu zemlje.

Općenito, izgledi za globalnim smanjivanjem kamatnih stopa potiču optimizam na tržištima dionica.

Europska središnja banka gotovo sigurno razmatra snižavanje kamatnih stopa u četvrtak za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto, što bi bilo prvi put u povijesti da počne popuštati svoju monetarnu politiku prije Feda.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari