Revizorskoj kući PwC prijeti 127 milijuna eura kazne zbog analize poslovanja nekadašnjeg kineskog diva Evergrande

Uredi Evergrandea u Shenzhenu, Foto: Wikimedia Commons

Kinesko regulatorno tijelo za vrijednosne papire u petak je priopćilo da je kaznilo posrnulog developera China Evergrande Group zbog prijevare povezane s izdavanjem onshore obveznica.

Ova objava, javlja Nikkei Asia, dolazi u trenutku kada se nagađa o mogućoj kazni protiv revizora grupe, kompanije PwC.

Kineska regulatorna komisija ili CSRC objavila je dokument na svojoj službenoj stranici u kojem stoji da je izrekla kaznu od 4,175 milijardi juana (531,7 milijuna eura) Hengda Real Estateu, glavnoj domaćoj podtvrtki Evergrandea, zbog “napuhavanja” prihoda i dobiti u 2019. i 2020. godini.

No kazne koje je CSRC objavio u petak bile identične su onima koje je Hengda u ožujku otkrila Šangajskoj burzi, gdje su uvrštene njezine onshore obveznice. Hengda je tom prilikom dala detaljan izvještaj na temelju obavijesti o kaznama koju je primila od regulatora.

Informaciji o kažnjavanju Evergrandea prethodila je Bloombergova vijest prema kojoj kinesko Ministarstvo financija iz istog razloga razmatra i novčanu kaznu protiv PwC-a, dugogodišnjeg revizora toga developera.

Njihova saznanja govore da bi kazna PWC-u od najmanje milijardu juana (127,1 milijun eura) mogla biti izrečena već ovog ili idućeg tjedna.

PwC je bio revizor Evergrandea gotovo 14 godina sve dok početkom 2023. nije došlo do prekida suradnje. Evergrande je to obrazložio neslaganjem oko revizije.

19 Odgovora

  1. Pa naravno, ne čudi me kad je to u interesu Kini.. ali nije dobar smjer u kojem ide taj globalni ekonomski rat, da ne bi prevazišao tu sferu isključivo ekonomskog

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari