Nakon šefa Evergrandea, pritvoren i potpredsjednik njihove podtvrtke za električna vozila

Foto: Kindel Media/Pexels

Podtvrtka za električne automobile kineske kompanije Evergrande priopćila je u ponedjeljak da je njezin potpredsjednik, Liu Yongzhuo, pritvoren i da je pod kaznenom istragom, što je prouzročilo novi pad njihovih dionica.

Pritvaranje bi moglo naštetiti i matičnoj tvrtki, China Evergrande Group, najzaduženijem developeru na svijetu, čiji prijedlozi za restrukturiranje duga u offshoreu uključuju zamjenu dijela duga za kapital u ogranku električnih vozila.

Posrnuli nekretninski div, podsjeća Reuters, ima oko 23 milijarde dolara offshore duga i više od 300 milijardi dolara ukupnih obveza.

Liu je, potvrdili su iz tvrtke, pritvoren zbog sumnje u “ilegalne radnje”, ali nije precizirano za što ga se točno tereti.

Hui Ka Yan, predsjednik i osnivač matične Evergrande grupe, također je pod istragom još od rujna.

Dionice proizvođača automobila, kojima je trgovanje suspendirano tijekom jutra, pale su čak 23 posto u poslijepodnevnim satima, nakon čega su ipak umanjile gubitke na sedam posto.

Pod financijskim pritiscima nalaze se još otkako je matična tvrtka zapala u veliku dužničku krizu sredinom 2021. godine, te su opetovano upozoravali kako će morati prekinuti poslovanje ako ne dobiju dodatna sredstva.

Tako su u prvoj polovici prošle godine izvijesti o neto gubitku od 6,9 milijardi juana odnosno 964 milijuna dolara, nakon kombiniranog neto gubitka za 2021. i 2022. godine, od gotovo 10 milijardi dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari