Pritisak na China Evergrande se pojačava, predsjednik pod nadzorom policije

Pixabay.com
Zgrade, ilustracija Foto: Pixabay.com

Predsjednik China Evergrande Group stavljen je pod policijski nadzor, izvijestio je Bloomberg News, potaknuvši još više sumnji u budućnost razvojnog programera koji se suočava s rastućim izgledima za likvidaciju. Izvješće kaže da je Hui Ka Yana, koji je osnovao Evergrande 1996. u južnom gradu Guangzhou, odvela policija ranije ovog mjeseca i da ga nadziru na određenom mjestu, prenosi isti izvor.

Nije jasno zašto je Hui stavljen pod kućni nadzor, piše Bloomberg News, dodajući da je taj potez vrsta policijske akcije koja nije formalno pritvaranje ili uhićenje i ne znači da će Hui biti optužen za zločin.

Evergrande je najzaduženiji developer nekretnina na svijetu i bio je u središtu krize likvidnosti bez presedana u kineskom sektoru nekretnina, koji čini otprilike četvrtinu drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Evergrande, policijska uprava u pokrajini Guangdong, i ministarstvo javne sigurnosti nisu odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar. Ipak, osoba bliska Evergrandeu rekla je da je Hui prestao kontaktirati s osobljem u posljednjih nekoliko dana, dok je izvor iz industrije rekao da je postao potpuno nedostupan. Obojica su odbili otkriti identitet jer nisu ovlašteni govoriti za medije.

Prijavljena akcija protiv Huija dolazi nakon što je policija u južnoj Kini ranije ovog mjeseca rekla da je pritvorila dio osoblja Evergrandeove jedinice za upravljanje imovinom, koja je prikupljala sredstva od pojedinačnih ulagača prodajom investicijskih proizvoda.

Nekoć najprodavaniji developer u Kini, financijska kriza Evergrandea postala je javna 2021. i od tada on i niz njegovih kolega nisu ispunili svoje dužničke obveze u inozemstvu zbog usporavanja prodaje kuća i manje novih načina za prikupljanje sredstava.

Pixabay.com
Sektor nekretnina u Kini u velikim problemima, ilustracija Foto: Pixabay.com

Još veći problem, čini se da će Evergrandeov plan restrukturiranja offshore duga, ključ njegovog opstanka usred zagušljive novčane krize, propasti, a izgledi da će tvrtka biti likvidirana sve su veći.

Tvrtka će “vrlo vjerojatno propasti zbog restrukturiranja duga, a s negativnim kapitalom Evergrande bi mogao otići u stečaj, što uključuje stečajnu reorganizaciju i stečajnu likvidaciju”, napisao je UOB Kay Hian u istraživačkoj bilješci u srijedu.

Budući da će investitorovi već prodani ali nedovršeni stanovi predstavljati rizik za “društvenu stabilnost”, postoje dobre šanse da će Evergrande vjerojatno tražiti reorganizaciju u stečaju, rekli su iz brokerske kuće.

Reuters je jučer izvijestio i da se glavna Evergrandeova offshore skupina vjerovnika planira pridružiti zahtjevu suda za likvidaciju podnesenom protiv developera ako do kraja listopada ne podnese novi plan sanacije duga. Taj plan dolazi nakon što je tvrtka potkraj prošlog tjedna uzdrmala tržišta svojom objavom da ne može izdati nove obveznice kao dio svog plana restrukturiranja duga zbog regulatorne istrage njezine glavne kineske jedinice Hengda Real Estate.

Hengda je u odvojenom podnesku u ponedjeljak rekla da nije uspjela platiti glavnicu i kamate na obveznicu u iznosu od četiri milijarde juana (547 milijuna dolara) do roka do 25. rujna.

Dionice Evergrandea potonule su čak 18 posto u poslijepodnevnom trgovanju u Hong Kongu u srijedu, dok je indeks koji prati kopnene programere uvrštene na burzu u Hong Kongu pao za 0,3 posto.

Country Garden: Isplata kuponom

Podsjećamo, Evergrande je brzo rastao zahvaljujući kupnji zemljišta potpomognutoj zajmovima i brzom prodajom stanova po niskim maržama. Ali s ukupnim obvezama koje su narasle na više od 300 milijardi dolara, našao se pod pritiskom jer je tržište nekretnina oslabilo. Struktura Evergrandea i način na koji je posao poslovao pod Huiem bili su pod lupom dok se imovinsko carstvo počelo raspadati usred sve većeg pritiska da se ispune obveze otplate i završi izgradnja stanova, piše Reuters.

Ulagači su također usredotočeni na probleme u drugom velikom kineskom developeru, Country Gardenu, koji se suočava s novim rokom otplate kupona obveznica u srijedu.

Kupon od 40 milijuna dolara, s razdobljem odgode od 30 dana, vezan je uz obveznicu od osam posto, milijardu dolara koja dospijeva u siječnju i najnoviji je izazov plaćanja s kojim se suočava Country Garden, dok programer nastoji izbjeći neispunjenje obveza.

Najjači privatni poduzetnik u zemlji, čiji su financijski problemi pogoršali izglede za sektor nekretnina i potaknuli Peking da predstavi niz mjera potpore u posljednjih nekoliko tjedana, borio se da uspješno izbjegne neispunjenje obveza ovog mjeseca.

Offshore vjerovnici uvelike očekuju da će Country Garden odgoditi isplatu kupona do srijede, dok će iskoristiti razdoblje odgode za izradu planova za restrukturiranje svih svojih offshore dugova. Glasnogovornik Country Gardena odbio je komentirati.

“Pad vodećih industrija u kineskom nekretninskom prostoru bio je u najmanju ruku alarmantan. Sve dok kineski regulatori ne dođu s dovoljno značajnim poticajima da unesu optimizam u tržište nekretnina i povećaju prodaju nekretnina, rizik neplaćanja ostaje visok među privatnim i mješovitim vlasničkim programerima”, rekla je Fiona Kwok, upraviteljica portfelja azijskih fiksnih prihoda, First Sentier Investors.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari