Nakon Evergrandea propada još jedan kineski nekretninski div

Foto: Anete Lusina/Pexels

Još jedan kineski nekretninski div, Sunac China, podnio je zahtjev za zaštitu od bankrota u Sjedinjenim Državama, nedugo nakon što je dobio odobrenje svojih vjerovnika za restrukturiranje duga od gotovo 10 milijardi dolara.

Tvrtka je, piše CNN, u utorak podnijela zahtjev za zaštitu iz poglavlja 15 na američkom Stečajnom sudu u New Yorku, samo mjesec dana nakon što je to učinio drugi veliki kineski developer nekretnina Evergrande.

Takav proces omogućuje sudu da se umiješa kada slučaj nesolventnosti uključuje drugu zemlju, a namijenjen je promicanju suradnje između američkih sudova, dužnika i drugih jurisdikcija uključenih u prekogranične stečajne postupke.

Posrnuloj tvrtki mogao bi pomoći u pregovorima s inozemnim zajmodavcima vezano uz sanaciju duga.

Sunac je bio deseti najveći kineski developer nekretnina u kolovozu po ugovorenoj prodaji, prema CreditSightsu. Prije nego što je lani upao u financijske probleme, bio je treći po veličini.

Kao i mnogi drugi iz njihove branše u toj zemlji, Sunac se suočio s sve većom novčanom krizom, ponajprije s padom prodaje u cijeloj industriji zbog čega nije mogao otplatiti dugove.

Ukupne obveze tvrtke dosegnule su čak bilijun juana (137,6 milijardi dolara) do kraja prošle godine. Uz to, prodaja im je lani pala za 50 posto u usporedbi s godinom prije.

2 Odgovora

  1. Bit ce zanimljivo vidjeti sto ce se dogoditi sa tržištem nekretnina u Kini. Nadam se da nam ne slijedi američki scenarij iz 2008 kad se kriza prelila na cijeli svijet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari