Problemi kineskog gospodarstva odražavaju se na azijske burze

Pixabay.com
Burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Azijske burze su u minusu ovog jutra, bilježeći ponovno gubitke i na tjednoj razini i to već treći tjedan zaredom, jer investitore brine posustali oporavak kineskog gospodarstva. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6,30 sati u plusu blagih 0,1 posto, nakon što je dan ranije dotaknuo najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci. No, na tjednoj razini bilježi gubitak od 2,8 posto te je u minusu već treći tjedan zaredom.

Istodobno, japanski Nikkei u minusu je gotovo 0,5 posto te je na tjednoj razini pao 3 posto.
I kineske burze su pale, piše Hina, pri čemu indeks burze u Hong Kongu za 1,12 posto, a u Šangaju za 0,06 posto, te su sada na najnižim razinama u zadnjih devet mjeseci, ponajviše zbog pada cijena dionica nekretninskih tvrtki. Kriza se u ovom sektoru, koji čini četvrtinu kineskih gospodarskih aktivnosti, produbljuje a to pokazuje i zahtjev koji je u četvrtak podnio jedan od najvećih građevinskih developera u Kini, China Evergrande, za zaštitom od vjerovnika na američkom stečajnom sudu.

Kineska tržišta dionica snizila su se za 10 posto od svojih najviših razina zabilježenih u siječnju, jer sve slabiji gospodarski podaci ukazuju na prigušeni post-pandemijski oporavak tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. “Na početku godine kinesko gospodarstvo guralo je naprijed, no slika se postupno otada pogoršala, i sada izgleda prilično crna. I dok je teško vidjeti katalizator koji bi preokrenuo situaciju na kineskim burzama, mnogo loših vijesti već je uračunato u cijene tamošnjih dionica. Naš glavni scenarij je stagnacija tog tržišta prije nego krah”, ističe Jonas Goltermann iz Capital Economicsa.

Dolar oslabio prema najvažnijim valutama

Na deviznim tržištima jutros je tečaj dolara blago oslabio prema najvažnijim valutama, nakon što je dosegnuo najvišu razinu u zadnjih šest tjedana. Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutro 0,14 posto, na 103,26 bodova, no na tjednoj razini na putu je dobitaka već peti tjedan zaredom.

Pritom je tečaj jena ojačao prema dolaru 0,3 posto, na 145,35 jena za dolar, vrativši malo snage nakon što je ovoga tjedna dotakno najnižu razinu u devet mjeseci od 146,56 jena za dolar. Ipak, i dalje je iznad razine od 145 jena, koja je u jesen lani potaknula intervencije japanskih monetarnih vlasti. Tečaj eura, pak, stagnira oko najniže razine prema dolaru u zadnjih pet tjedana od 1,0876 dolara, te je na putu tjednog gubitka od 0,6 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari