Cijene dionica u Aziji na najnižoj razini u zadnjih 11 tjedana

pixabay.com
Burze u Aziji, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim tržištima kapitala cijene dionica u srijedu su pale na najnižu razinu u proteklih 11 tjedana, jer investitore brinu loši kineski pokazatelji i izostanak značajnih gospodarskih poticaja u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 7,00 sati bio je u minusu 1,1 posto, dotaknuvši najnižu razinu od 1. lipnja. Istodobno, japanski Nikkei pao je 1,3 posto, na najnižu razinu od 12. srpnja.

Znatno je pao i australski burzovni indeks, za gotovo 1,5 posto, a južnokorejski za 1,7 posto. U minusu su i kineske burze. Kina je izvijestila o padu cijena novih kuća u srpnju za 0,2 posto na mjesečnoj razini, što je prvi takav pad u ovoj godini, a to je izazvalo zabrinutosti da podrška kineske vlade prezaduženom nekretninskom sektoru, koji čini otprilike četvrtinu gospodarske aktivnosti te zemlje, ne daje rezultaate, prenosi Hina.

Dan ranije podaci su pokazali i pad investicija u tom sektoru već 17. mjesec zaredom. Investitotori su sve zabrinutiji i zbog toga što je najveći kineski upravitelj imovinom bogatih pojedinaca, Zhongrong International Trust propustio nekoliko isplata po dospjelim dužničkim instrumentima, a ta kompanija ima značajnu izloženost posustalom nekretninskom sektoru.

“Raspoloženje investitora prema Kini prilično je loše”, ocijenio je Redmond Wong, strateg pri Saxo Marketsu te dodao da ga najviše brine mjesečni pad prometa u maloprodaji u toj zemlji te slabljenje investicija u infrastrukturu, jer to sugerira nedostatak financiranja od strane lokalnih vlasti. Kineska industrijska proizvodnja u srpnju je usporila godišnji rast na 3,7 posto, prenosi Hina, a promet u maloprodaji na 2,5 posto, što je ispod prognoza tržišnih sudionika.
Azijske burze bile su i pod pritiskom loše jučerašnje izvedbe Wall Streeta, gdje su ineksi pali za više od jedan posto, jer investitore brine da bi Fed zbog boljih od očekivanja podataka mogao zadržati ključne kamante stope na visokim razinama kroz dulje vremensko razdbolje.

Devizna tržišta testiraju strpljenje japanskih monetarnih vlasti

Na deviznim tržištima tečaj jena oslabio je prema dolaru za 0,08 posto, pa dolar stoji 145,46 jena, što je njegova najniža razina u zadnjih devet mjeseci. Tako se tečaj jena kreće već četvrti dan zaredom iznad ključne prihološke granice od 145 jena za dolar, pa su investitori na oprezu oko moguće intervencije japanskih monetarnih vlasti. Naime, to je zona koja je u rujnu i listopadu lani izazvala velike intervencije japanskih vlasti u smjeru jačanja njegova tečaja prema američkoj valuti.

No, sada japanske vlasti nisu tako žestoke u svojoj retorici obrane tečaja jena kao prošle godine, a japanski ministar financija Sunichi Suzuki kazao je ranije ovog tjedna da vlasti ne ciljaju apsolutni valutni tečaj kod kojeg će intervenirati.

“Krenemo li prema 150 jena za dolar, mislim da će nastati prilično velika vjerojatnost za intervneciju. No, na sadašnjim razinama, mislim da ćemo se i dalje čuditi koliko tečaj doseže, ali da neće biti intervencija”, kaže Ray Attrill iz National Australia Bank. U međuvremenu, tečaj eura stagnirao je na 1,0902 dolara, dok je dolarov indeks dosegnuo 103,14 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari