Dionice Evergrandea dodatno pale zbog neplaćanja dugova

pixabay.com
Dugovi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Dionice China Evergrande Group pale su u utorak drugi dan zaredom, i to za čak osam posto nakon što njezina podtvrtka nije platila glavnicu i kamate za obveznice.

Glavna domaća podtvrtka Evergrandea, Hengda Real Estate Group, izjavila je u podnesku na burzi u Shenzhenu kasno u ponedjeljak da nije platila iznos od četiri milijarde juana (547 milijuna dolara) koje su dospjele do 25. rujna.

Vijest dolazi nakon što je Evergrande tijekom vikenda priznao da nije u mogućnosti izdati novu zadužnicu zbog istrage o Hengdi koja je u tijeku, zbog čega je Evergrandeova dionica u ponedjeljak pala za 22 posto.

Hengda je rekla da će aktivno pregovarati s vlasnicima obveznica u pokušaju da što prije dođe do rješenja dok radi na saniranju duga i zaštiti prava i interesa vjerovnika.

Propuštena uplata najnoviji je problem s kojim se susreće ovaj kineski nekretninski div koji upada iz jedne krize u drugu otkako su njegove financijske poteškoće postale javne 2021., a posebno nakon što tijekom te godine nije platio svoje dužničke obveze u inozemstvu.

Evergrande je od vjerovnika tražio odobrenje za svoje prijedloge restrukturiranja offshore duga vrijednog 31,7 milijardi dolara koji uključuje obveznice, kolaterale i obveze otkupa.

Prema planu predstavljenom u ožujku ove godine, Evergrande je predložio razne opcije offshore vjerovnicima, uključujući pretvaranje dijela svojih dugova u nove obveznice s dospijećem od 10 do 12 godina.

Jedan odgovor

  1. Propast Evergrandea bi jako uzdrmao tržište nekretnina u Kini. Već dvije godine se krpaju sa obveznicama i sumnjam da će se izvući. Mislim da će u budućnosti Kinu pogoditi velika financijska kriza koja će svoj izvor imati u tržištu nekretnina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari