Sud u Hong Kongu naredio likvidaciju Evergrandea

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Sud u Hong Kongu naredio je u ponedjeljak likvidaciju imovinskog diva China Evergrande Group, što će izazvati potres na kineskim financijskim tržištima koja se raspadaju usred sve dublje krize.

Sutkinja Linda Chan odlučila je likvidirati najzaduženijeg developera na svijetu, s više od 300 milijardi dolara ukupnih obveza, nakon što je zaključila da Evergrande nije ponudio konkretan plan restrukturiranja ni poslije više od dvije godine neplaćanja obveznica i nekoliko sudskih ročišta.

Izvršni direktor Evergrandea Siu Shawn rekao je kineskim medijima da će tvrtka osigurati da projekti izgradnje kuća budu isporučeni unatoč nalogu za likvidaciju.

Naredba neće utjecati na operacije Evergrandeovih kopnenih i offshore jedinica, dodao je.

Odluka će, piše Reuters, dovesti do dugotrajnog i kompliciranog procesa s potencijalnim političkim razmatranjima, s obzirom na brojna uključena tijela i institucije.

Offshore ulagači bit će, naime, usredotočeni na to kako se kineske vlasti odnose prema stranim vjerovnicima kada tvrtka propadne.

“Ovo nije kraj, već početak dugotrajnog procesa likvidacije, koji će svakodnevno poslovanje Evergrandea učiniti još težim”, rekao je Gary Ng, viši ekonomist u Natixisu.

“Budući da je većina Evergrandeove imovine u kontinentalnoj Kini, postoje neizvjesnosti oko toga kako vjerovnici mogu zaplijeniti imovinu i rang otplate offshore vlasnika obveznica, a situacija bi mogla biti još gora za dioničare”, smatra Ng.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari