Novotny: Pobjednici 2023. godine su naša mala i srednja poduzeća

Youtube/ScreenShot
Damir Novotny, ekonomski analitičar, Foto: YouTube/ScreenShote/VečernjiList

Dr.sc. Damir Novotny je rođen 1957. godine u Slatini. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom karijere, obavljao je brojne dužnosti na najvišim pozicijama u bankarskom i korporativnom sektoru u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Svoj put započeo je 1980. godine kao ekonomist u banci, od 1984. do 1988. godine direktor je podružnice Industrogradnja Group. Od 1994. godine je profesionalno vezan uz vodeće kompanije u sektoru management consultinga i M&A savjetovanja u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Hrvatskoj s fokusom na strateško savjetovanje poduzeća i javnog sektora te pitanja kreativne i digitalne transformacije.

Na Visokoj školi za tržišne komunikacije u Zagrebu od 2008. do 2015. godine radio je kao viši predavač na kolegijima Osnove ekonomije te Kreativna ekonomija. Objavio je preko 500 publicističkih i stručnih članaka te preko 30 znanstvenih radova. Autor je nekoliko knjiga i udžbenika u području ekonomije i kreativne ekonomije. Kao gostujući nastavnik u zvanju profesora visoke škole predaje na nekoliko visokih učilišta. Privredni vjesnik i Zaklada Gorazda Nikića nagradila ga je 2013., 2015. i 2017. godine nagradom „Ekonomski analitičar godine“.

Kao ekonomski analitičar, za Financije.hr izdvojio je događaje i osobe koje su obilježile 2023. godinu.

Događaj godine

– Ulazak u europodručje. Bez dvojbe.

Osoba godine

– Nemam jednu osobu. Imam osobe – a to su svi oni koji su dio malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, koja su se odlično pozicionirala na otvorenom tržištu Europske unije.

Potez godine

– Od svega viđenog, nemam odgovor što bi bio potez godine.

Promašaj godine

– Za mene je promašaj godine intervencija Vlade RH o tržišnim cijenama. To nije imalo nikakvog smisla. Vlada je intervenirala u cijene određenih proizvoda, u energente i to se pokazalo potpuno pogrešnim potezom.

Očekivanja u 2024. godini

– Očekujem nastavak pozitivnog trenda rasta domaćeg bruto društvenog proizvoda i snižavanje inflacije, kao što to i projekcije Hrvatske narodne banke pokazuju. U tom smjeru idu i moja očekivanja.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari