Novo poskupljenje goriva u Hrvatskoj

Freepik.com
Od ponoći - nove cijene goriva, Foto: Freepik.com/senivpetro

Od ponoći gorivo u Hrvatskoj bit će skuplje, odlučila je danas Vlada RH, na telefonskoj sjednici.

Benzinsko gorivo bit će skuplje za 0,03 eura po litri te će nova cijena biti 1,45 eura. Dizelsko gorivo i plavi dizel bit će skuplji za 0,05 eura po litri te će od ponoći njihova cijena biti 1,48 eura odnosno 0,94 eura po litri.

I ukapljeni plin će poskupjeti te će od ponoći. Njegova nova cijena iznosit će 1,18 eura po kilogramu za spremnike odnosno 1,75 eura za boce.

Da nema mjera Vlade RH te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, benzinsko gorivo bi koštalo 1,57 eura a dizelsko – 1,63 eura po litri.

Plavi dizel bi koštao 1,03 eura po litri dok bi plin za spremnike iznosio 1,43 eura po kilogramu. Cijena plin za boce iznosila bi 2,06 eura po kilogramu.

„Novom Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike“, priopćeno je iz Vlade RH. Nove cijene na snazi su 14 dana.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari