Stižu nova poskupljenja goriva, najviše raste cijena dizela

Freepik.com
Poskupljenje goriva, ilustracija Foto: Freepik.com

Od utorka stižu nova poskupljenja goriva koja će vrijediti za narednih 14 dana, a najviše će poskupjeti dizelsko gorivo, odlučila je danas Vlada RH na telefonskoj sjednici.

Litra benzinskog goriva tako će koštati 1,42 eura, što je povećanje od 0,4 centa, za isto toliko porast će i cijena plavog dizela koja će s novim poskupljenjem iznositi 0,89 centi za litru. Benzinsko gorivo bit će skuplje za pet centi pa će litra tog goriva koštati 1,43 eura.

Povećat će se i cijena ukapljenog naftnog plina (UNP) za spremnike i za boce te će biti skuplji za dva centa. UNP za spremnike koštat će 1,17 eura po kilogramu, a UNP za boce 1,73 eura.

Vlada je donijela odluku i o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. Priopćili su da su tijekom 2022. u devet navrata snižavali trošarine na benzin i dizelsko gorivo, a u prosincu 2022. godine i na loživo ulje. Od početka 2023. to su činili 21 put.

“S obzirom na to da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se, radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo”, napisali su u priopćenju.

“Sniženje se predlaže za razdoblje od 30. siječnja do 12. veljače 2024., i to za 56,31 eura na 1.000 litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na 1.000 litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina i 0,0231 eura po litri dizelskog goriva”, dodali su.

Iako poskupljenja nisu dobar znak, građani mogu biti mirni i ne moraju brinuti o novom rastu cijena naredna dva tjedna.

12 Odgovora

  1. Da kod nas ne poskupljuje sve svaka 3 dana, pomislio bi da sam se preselio u neku drugu državu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari