Od ponoći jeftinije gorivo u Hrvatskoj za 0,02 eura po litri

Freepik.com
Cijene goriva, ilustracija, Foto: Freepik.com

Nove cijene goriva u Hrvatskoj od ponoći bit će niže za 0,02 eura za benzinsko i dizel gorivo kao i za plavi dizel, dok su cijene plina, kako za spremnike tako i za kućanstva, niže za 0,03 eura, odlučila je danas Vlada RH na telefonskoj sjednici, priopćeno je iz Vlade.

Nove cijene, koje stupaju na snagu prvoga dana od dana objave, i vrijede narednih 14 dana, iznosit će:

•         1,38 eura/l za benzinsko gorivo 

•         1,38 eura/l za dizelsko gorivo

•         0,85 eura/l za plavi dizel

•         1,15 eura/kg UNP za spremnike

•         1,71 eura/kg UNP za boce

Da nema mjera Vlade RH, te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile: 1,51 eura/l za benzinsko i dizel gorivo, 0,94 eura/l za plavi dizel dok bi plin za spremnike iznosio 1,39 eura/kg a plin za kućanstva 2,02 eura/kg.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Vlada RH izmijenila je i Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, koja je tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset navrata.

„S obzirom na to da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 16. siječnja do 29. siječnja 2024., i to za 56,31 eura na 1.000,00 litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na 1.000,00 litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina, 0,0231 eura po litri dizelskog goriva“, priopćeno je iz Vlade RH.

6 Odgovora

  1. Oho, krasan poklon naše vlade. Hvala Andrej, hvala ministri. Posebna zahvala novom ministru gospodarstva koji je nedavno i izašao iz ormara. (doduše uz svesrdnu pomoć gosn. Predsjednika)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari