Cijene kontejnerskog prijevoza porasle, tvrtke preusmjeravaju brodove oko Rta dobre nade

Pixabay.com
Kontejnerski terminal, Foto: Pixabay.com

Cijene kontejnerskog prijevoza na ključnim globalnim prometnim pravcima porasle su prošli tjedan, a američko-britanski napadi u Jemenu potaknuli su strahovanja prijevoznika od dugotrajnih poremećaja u tranzitu kroz Crveno more, rekli su čelnici u sektoru.

SAD i Britanija izveli su desetke napada na mete u Jemenu u odgovoru na napade jemenskih Houtha, koji se nazivaju Ansar Allah, na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim snagama u Pojasu Gaze, prenosi Hina.

Eskalacija oružanih sukoba podigla je cijene vozarina, a logističke tvrtke u strahu od rizika preusmjeravaju brodove na dulju rutu oko Rta dobre nade.

U takvim je uvjetima referentni šangajski indeks kontejnerskog prijevoza tereta u petak porastao više od 16 posto u odnosu na 5. siječnja, na 2.206 bodova.

Istodobno, vozarine na ruti od Šangaja do Europe porasle su za 8,1 posto, na 3.103 dolara po standardnoj kontejnerskoj jedinici za teret (TEU), koja odgovara kontejneru od 20 stopa. Jedna stopa jednaka je 0,3048 metara.

Povećane su i vozarine na ruti za zapadnu američku obalu, za 43,2 posto, na 3.974 dolara po američkoj mjernoj jedinici za kontejner veličine 40 stopa (FEU), objavila je vodeća brokerska tvrtka za brodove Clarksons.

“Što dulje kriza bude trajala, to će više poremećaja izazivati u prekooceanskom prijevozu tereta diljem svijeta pa će troškovi i dalje rasti”, upozorio je Peter Sand, glavni analitičar teretne platforme Xeneta.

Od mogućeg kraja krize dijele nas mjeseci, a ne tjedni ili dani, smatra, aludirajući na eskalaciju sukoba.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari