Vijeće sigurnosti UN-a traži rješenje za napade u Crvenom moru

Foto: Harsh Suthar/Pexels

Čak 18 logističkih tvrtki zaobilazi Crveno more zbog napada na trgovačke brodove i preusmjerava ih na alternativnu rutu oko Afrike, objavila je Međunarodna pomorska organizacija (IMO).

“Značajan broj kompanija” već je preusmjerio brodove na rutu oko Rta dobre nade “kako bi se napadi prorijedili i, naravno, kako bi se ublažio njihov utjecaj, posebno na pomorce”, rekao je glavni tajnik IMO-a Arsenio Dominguez pred Vijećem sigurnosti UN-a u srijedu.

Jemenski Huti, podsjeća Hina, ometaju plovidbu brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze. 

SAD je iz tog razloga oformio međunarodnu koaliciju koja bi trebala jamčiti sigurnost plovidbe.

Napadi predstavljaju “značajan međunarodni problem”, požalile su se u zajedničkoj izjavi u srijedu vlade 12 zemalja, uključujući Njemačku i SAD, ističući da kroz Crveno more prolazi gotovo 15 posto međunarodne pomorske trgovine na putu od Sredozemnog mora do Indijskog oceana.

Francuska brodarska grupa CMA CGM najavila je da će od 15. siječnja udvostručiti vozarine za kontejnerski prijevoz na potezu od Azije do Mediterana.

Vozarina na ruti Azija-zapadni Mediteran iznosit će 6.000 dolara po kontejneru od 40 stopa, stoji u obavijesti objavljenoj u utorak na web stranici CMA GMA. Na početku godine iznosila je 3.000 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari