Maersk se vraća na rutu kroz Suez, ostali brodarski divovi i dalje strahuju od napada

Pixabay.com
Danska tvrtka Maersk, Foto: Pixabay.com

Plovidba kroz Crveno more podijelila je brodare u procjeni rizika napada jemenskih Houtha pa je njemački Hapag-Lloyd u petak najavio da će brodove i dalje usmjeravati preko Rta dobre nade, dok danski Maersk planira povratak na rutu kroz Suez.

Početkom prosinca brodarski divovi, uključujući Hapag-Lloyd i Maersk počeli su zaobilaziti Crveno more i Sueski kanal zbog učestalih napada jemenskih Huta koji iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze ometanjem plovila povezanih s Izraelom.

Brodovi su preusmjereni preko Rta dobre nade kako bi izbjegli napade, što je podiglo cijenu transporta i produljilo put robe na potezu Azija-Europa za desetak dana.

Dodatni trošak goriva na ruti između sjeverne Europe i Azije, piše Hina, procijenjen je na milijun dolara.

SAD je u međuvremenu najavio međunarodnu pomorsku koaliciju koja bi trebala štititi plovidbu kroz Crveno more, ali brojni saveznici oklijevaju ili najavljuju povlačenje, otkrivajući podjele oko izraelskog rata u Gazi i američke potpore Tel Avivu.

Planirana pomorska operacija ohrabila je Maersk, koji je 24. prosinca objavio da planira povratak na rutu kroz Sueski kanal. Raspored plovidbe objavljen u srijedu pokazuje da će većina Maerskovih brodova ploviti tom rutom.

U proteklih 10 dana, Maersk je preusmjerio 26 brodova oko Rta dobre nade i najavio da će tom rutom ploviti njih još pet. Suezom bi pak idućeg tjedna trebalo ploviti više od 50 Maerskovih brodova, pokazao je raspored tvrtke.

No, Maersk je priopćio da njegov partner Mediterranean Shipping Company (MSC) za sada još preusmjerava sva plovila preko Rta dobre nade, bez obzira na datum i točku polaska i smjer u kojem su plovili.

Hapag-Lloyd je pak odlučio da će brodove i dalje držati podalje od Sueskog kanala iz sigurnosnih razloga, izjavila je za Reuters u petak glasnogovonica njemačke tvrtke. 

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari