Cijene nafte na svjetskim burzama stabilne, brodari se vraćaju na Crveno more

Freepik.com
Naftni kop, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte su se stabilizirale, budući da je popustila zabrinutost oko prekida plovidbe duž rute Crvenog mora, iako su napetosti na Bliskom istoku i dalje prisutne.

Fjučersi nafte Brent porasli su za deset centi ili 0,1 posto, te iznose 79,75 američkih dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte bile pet centi niže, te su iznosile 74,06 dolara po barelu.

Cijene su pale gotovo dva posto u srijedu jer su se velike brodarske tvrtke počele vraćati na Crveno more.

“Zabrinutost oko plovidbe u Crvenom moru je smanjena, ali kontinuirana zabrinutost oko napetosti na Bliskom istoku, posebno zbog iranske upletenosti u regiju, otežava daljnju prodaju”, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, za Reuters.

“Tržište će vjerojatno ponovno pokušati porasti, možda početkom nove godine, također zbog očekivanja oporavka potražnje za gorivom zahvaljujući monetarnom popuštanju u Sjedinjenim Državama i većoj potražnji za kerozinom tijekom zime na sjevernoj hemisferi“, istakao je Kikukawa.

Danska brodarska tvrtka Maersk priopćila je da je planirala nekoliko desetaka kontejnerskih brodova za putovanje Sueskim kanalom i Crvenim morem u nadolazećim tjednima, nakon što je ovaj mjesec privremeno obustavila te rute nakon napada jemenske milicije Houthi koju podržava Iran.

Ali izgledi za produljenu izraelsku vojnu kampanju u Gazi i prelijevanje sukoba na napade na brodove u Crvenom moru i dalje su glavni pokretači tržišnog raspoloženja.

Podaci američke vlade o zalihama goriva trebali bi biti objavljeni tijekom dana, s odgodom za jedan dan zbog božićnih praznika.

Podaci industrijske grupe Američkog instituta za naftu u srijedu pokazuju da su zalihe sirove nafte porasle za 1,84 milijuna barela u tjednu koji je završio 22. prosinca, u odnosu na procjene sedam analitičara koje je anketirao Reuters za pad od 2,7 milijuna barela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari