SAD kupuje tri milijuna barela nafte, obnavljaju rezerve

pexels.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pexels/jayrocky

Sjedinjene Američke Države finalizirale su ugovore o kupnji tri milijuna barela nafte kako bi pomogle obnoviti Strateške rezerve nafte (SPR) nakon najveće prodaje prošle godine, priopćilo je američko Ministarstvo energetike.

Ministarstvo je objavilo da je kupilo naftu za isporuku na lokaciju u Big Springu u Teksasu za prosječnih 77,31 dolara po barelu, što je ispod prosjeka od 95 dolara po barelu za koji se nafta prodavala 2022. godine, prenosi Reuters.

Administracija predsjednika Joea Bidena prodala je prošle godine rekordnih 180 milijuna barela kako bi pomogla u kontroli cijena nafte nakon što je Rusija, veliki izvoznik sirove nafte, napala Ukrajinu.

SAD je sada kupio oko 14 milijuna barela za dopunu nakon prošlogodišnje prodaje. Oko četiri milijuna barela također se vraća u SPR do veljače jer naftne kompanije vraćaju naftu koja im je bila posuđena putem zamjene.

U posljednjoj transakciji, Sunoco Partners Marketing & Terminals LP prodao je 1,2 milijuna barela SPR-u, dok su Macquarie Commodities Trading US LLC i Phillips 66 svaki prodali oko 900.000 barela, objavilo je Ministarstvo za energetiku na svojoj web stranici.

Ministarstvo za energetiku već je osiguralo otkazivanje 140 milijuna barela u kongresno ovlaštenoj prodaji iz SPR-a, planiranoj od kraja ove godine do kraja 2026.

Otkazivanje je “dovelo do značajnog napretka prema nadopunjavanju rezervi”, priopćili su.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari