Cijena nafte u padu nakon povećanja zaliha SAD-a

Pexels.com
Naftni tanker, Foto: Pexels.com/Maahid Photos

Cijene nafte su u padu jer je zabrinutost zbog niske potražnje nakon iznenadnog povećanja zaliha sirove nafte u SAD-u nadjačala nervozu zbog poremećaja u globalnoj trgovini zbog napetosti na Bliskom istoku.

Fjučersi nafte Brent niži su za tri centa te iznose 79,67 američkih dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) bila na 74,16 dolara po barelu, što je također pad i to od šest centi.

Obje referentne vrijednosti jučer su završile dan sa cijenama u porastu i to treću uzastopnu sesiju, prenosi Reuters, budući da su ulagači zabrinuti zbog poremećaja u trgovini s obzirom na to da su se glavni pomorski prijevoznici odlučili kloniti rute na Crvenom moru, a duža putovanja povećavaju troškove prijevoza i osiguranja.

Iako 12 posto svjetskog prometa prolazi Crvenim morem i kroz Sueski kanal, utjecaj na opskrbu naftom do sada je bio ograničen.

“Fokus tržišta vratio se na usporenu globalnu potražnju budući da se smatra da je utjecaj na Crveno more ograničen na naftu sve dok se ne prelije u Hormuški tjesnac. Porast zaliha sirove nafte u SAD-u i rekordna domaća proizvodnja nafte također su dodali pritisak”, rekao je Tsuyoshi Ueno, viši ekonomist u NLI Research Institute.

Američka uprava za energetske informacije (EIA) objavila je da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle za 2,9 milijuna barela u tjednu do 15. prosinca, na 443,7 milijuna barela. EIA je također rekla da je proizvodnja sirove nafte u SAD-u porasla na rekordnih 13,3 milijuna barela dnevno prošlog tjedna, što je više od prethodnog rekorda svih vremena koji je iznosio 13,2 milijuna barela po danu.

Koalicija predvođena SAD-om koja nameće ograničenje cijena ruske nafte iz mora, najavila je promjene u svom režimu usklađenosti za koje je Ministarstvo financija priopćilo da će ruskim izvoznicima otežati zaobilaženje ograničenja.

“Budući da ove godine OPEC+ neće dodatno smanjivati ​​proizvodnju, cijene nafte će vjerojatno ostati u rasponu do kraja godine, s fokusom na ključne ekonomske statistike i reakciju američkog dolara na njih”, rekao je Naohiro Niimura, partner u tvrtki za istraživanje i savjetovanje Market Risk Advisory. Predvidio je i da će se WTI ovog mjeseca trgovati između 70 i 75 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari